Европска унија финансира још један пројекат Туристичке организације

Пројекат SUSTOUR – „Sustainable tourism for local development“, на којем је Туристичка организација Херцег-Нови пројектни партнер, пријављен на 1. позив у оквиру програма Interreg VI-A IPA Programme Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2021 – 2027 у августу 2023. године, одобрен је за финансирање. Укупни буџет пројекта је 1.989.646,70 еура, а Туристичкој организацији припада 395.514,00 еура. Одобрено је суфинансирање од 85%.

Водећи партнер је Град Дрниш (Хрватска) а остали, осим Туристичке организације су,  Шибенско-книнска жупанија (Хрватска) и Министарство образовања, знаности, културе  и шпорта жупаније Западнохерцеговачке са сједиштем у Широком Бријегу (Босна и Херцеговина).

Циљ пројекта је унапређење одрживог економског развоја, социјалне укључености и иновација кроз промоцију културне баштине и различитих туристичких активности у јадранском залеђу. Планирано је успостављање регистра баштине, њене валоризације и мапирање материјалне и нематеријалне баштине у циљаном прекограничном подручју. Такође, предвиђена је нова инфраструктура за посјетиоце у Дрнишу и Херцег Новом те организовање аутентичних агротуристичких и културних догађаја уз низ едукативних радионица за сектор туризма из циљаног прекограничног подручја.

Туристичка организација ће кроз овај пројекат реализовати активности усмјерене ка ревитализацији културне баштине – као што је спровођење рестаураторских радова и опремање тврђаве Форте Маре на основу конзерваторског пројекта, израда техничке документације за опремање Западне куле, те припрема документације за израду реплике Оснивачке повеље града. Такође, планирана је организација Сајма домаће трпезе на Каменом као дијела већег, регионалног руралног фестивала, набавка (израда) склопивих столова за Сајам, израда „униформи“ са везом за учеснице Сајма, активности на подручју Парка природе Орјен те  едукативне радионице и промоција.

О програму више информација на линку

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here