Етажни власници одговорни за одржавање површина око зграда

Новом Одлуком о комуналном реду, усвојеном на последњем засиједању локалног парламента, површине око стамбених зграда уређиваће етажни власници, а не као до сада запослени у сектору зеленила Комунално стамбеног.

Уз зеленило, како за РТХН објашњава директор Предузећа Борис Сеферовић, власници су у обавези да одржавају и спољну расвјету која припада објекту, мобилијар, паркинг мјеста, као и хигијену око објекта.

Директор Комунално стамбеног предузећа, Борис Сеферовић

– Зграде које су за ову годину ушле у наш план и програм редовног одржавања, а то су у Игалу улица 5. Црногорске бригаде, Норвешка и тај простор, затим Црвени крст, Орјенски батаљон, Бањалучка, Топла 2, Лазарет и други, ми смо у обавези да одржавамo до 1. јануара, што ћемо и радити – наводи он.

Сеферовић, међутим, позива све управнике зграда да се јаве ради склапања уговора о даљем одржавању, као и о договору о цијенама, одвозу и свим пословима у којима је до сада Комунално стамбено предузеће било надлежно.

Етажни власници имају могућност да уговор склопе и са приватном фирмом која ће се бавити овим пословима, мада ће у том случају Комунална полиција контролисати одлагање зеленог отпада. Сеферовић је информисао да је тренутна цијена одвоза камионом Предузећа 35 еура.

Конфузију око утврђивања надлежности над општинском и површином која је у власништву скупштине станара, како је казао Сеферовић, најбоље је рјешавати на састанку у Комунално стамбеном предузећу.

– Можда не сада у љетњем периоду, него кад прође сезона, у септембру или октобру, да би то практично прецизирали, јер постоји између зграда простор који није у власништву скупштине станара, па није у реду да ми само уредимо то као јавну површину, а остало да остане неуредно. Углавном, као што смо и до сада радили у овим насељима, а сматрам да смо били коректни и одговорни, не видим разлог да ти људи не склопе са нама уговоре, али остављамо свакоме слободу, да видимо на који ће начин то све урадити – казао је Сеферовић.

Одвоз зеленог отпада који грађани одлажу поред контејнера у надлежности је предузећа Чистоћа, док Комунално стамбено одвози отпад након уређења јавних површина.

3 COMMENTS

  1. Izvadio sam u katastru List Nepokretnosti sa nasu stambenu zgradu. Tamo lijepo stoji da je vlasnik Republika Crna Gora-Opstina Herceg Novi(Komunalno Stambeno).Prvo treba razrijisiti dilemu oko vlasnickih odnosa, pa tek onda donositi neke mjere. Ovako ovo je samo otaljavanje posla.Dalje, kada sam prije par godina trazio ( i jedva nekako iskamcio) ucesce opstine za uredjenje fasade dobio sam 2000 eura. Susjedna zgrada sa istim gabaritima dobila je kako sam saznao oko 7000 Evra. A sve je to nas novac koji neko dijeli prema svojim mjerilima.

  2. Takođe, bio bi red da se ukine naplata parkinga u pomenutim ulicama, ako su već, jelte, etažni vlasnici odgovorni za održavanjejavne površine oko zgrade, mobilijara i parkinga između ostalog

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here