Електронско издавање грађевинских дозвола, УТ услова и пријаве грађења од наредне године

Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма израдило је информациони систем за електронско издавање дозвола и пријаву грађења, саопштено је из овог Владиног ресора.

Ријеч је о изузетно комплексном информационом систему, који се уводи први пут, а који ће умногоме унаприједити процес издавања дозвола и пријава грађења.

Практично, чекање у редовима са документацијом и пројектима, административна кашњења и баријере замијениће електронска комуникација, која ће олакшати правним и физичким лицима, као и инвеститорима, поступке у области изградње објеката, убрзати процедуре и ефикасност институција.

– Информациони систем дио је новог приступа у области планирања простора и изградње објеката и јасне одлуке министарства да у ову област уведе ефикасност, транспарентност, ред и беспрекорно поштовање процедура. Као што смо и најавили, министарство активно ради и на изради новог закона у овој области – наведено је у саопштењу.

Министарство је у међувремену едуковало кадар у значајном броју општина, за коришћење система. 

Примјена ИТ система се очекује у сљедећој години, након санирања посљедица хакерског напада и неопходног повезивања са другим институцијама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here