Предсједници Еколошког друштва Бока није дозвољено присуство сједници Скупштине

Предсједница Еколошког друштва Бока Оливера Доклестић обратила се саопштењем поводом забране учествовања на 12. Сједници СО ХН.

Еколошко друштво Боке которске је званичним дописом 31. јануара затражило од Скупштине општине да учествује на „Слободној столици“ за теме у вези допуштених радова на спољним дјеловима стамбених зграда, о утврђивању локације за постављање трафо станице на Шпањоли, Одлуке о доношењу програма привремених објеката и План и програм рада „Водовод и канализација“ Херцег Нови.

Предсједник Отовић је првобитно одобрио учешће предсједници друштва Оливери Доклестић, да би Еколошко друштво јуче добило обавјештење предсједника Скупштине Општине, да се Оливери Доклестић забрањује учешће на сједници скупштине следећим образложењем:

-Госпођа Оливера Доклестић се на изборима за сазив локалног парламента који су одржани 09. маја 2021. налазила на изборној листи Новске листе – наш град наш брод, а на конститутивној сједници одржаној 07. јуна 2021. потврђен јој је мандат одборнице. Након што је дала оставку на функцију одборнице због неспојивости функција, наставила је континуирано да обавља функцију извршног директора „Водовод и канализациаја“ до 28. децембра 2022. године. Престанком мандата в.д. извршног директора „Водовод и канализација“ у случају госпође Оливере Доклестић, престаје и неспојивост функција у односу на мандат одборника у смислу закона о избору одборника и посланика, којим је прописано да у оваквим ситуацијама одборник остаје на изборној листи и може поново стећи мандат одборника, стоји у образложењу.

Овај став је потпуно бесмислен, јер је Доклестић као ванстраначка личност ушла на листу НЛ за изборе и као ванстраначка личност била на дужности директора „Водовод и канализација“ и остала је и даље ванстраначка личност, и нема посланички мандат. Доклестић је и прије запослења у „Водовод и канализација“ и прије изборне листе НЛ била предсједник НВО Еколошко друштво Боке которске и то је и даље. Оваква забрана од стране Скупштине Општине, а заправо Општине значи страх локалне управе да на сједници не буде изнешено нешто што не би било добро да чују одборници а ни да буде пренесено у јавност, а тиче се „Водовода и канализације“.

Али, нови директор „Водовод и канализација“ изграђује своје маштовите планове у „Водоводу“, а већ кружи по граду прича да је „Водовод предузеће отворених врата“, али не за помоћ грађанима у рјешавању проблема на мрежи, него за запослења. Нарочито су привилеговане Демократе, готово да траје трка ујутро ко ће прије заузети столицу, као што је и у Општини. Лучић је добро промјешао карте, заправо, људе на радним мјестима и измјешао „бабе и жабе“.

Радници су потписали „завјет ћутања“ о неизласку „тајни“ из ВИК-а. Али „Водовод“ је шупаљ као пашаброд од јухе, па се информације растачу од предсједника Одбора директора до радника. Шта је политичка дискусија а шта не – тешко је раздвојити ! Сигурно је да је сваки човјек, макар онај који гласа, дио политичког тијела једне општине. Локална власт има обичај да каже да су они „резултат воље народа“, па ако је тако онда је политика ствар народа и свако има право да изнесе јавно свој политички став, ако жели.

Дакле, забрана Оливери Доклестић да учествује на сједници скупштине из политичких разлога је недемократски чин кршења људских права и обмањивање погрешним тумачењем законске регулативе, а с циљем да се прикривају лоше одлуке. Јавност треба да зна ко јој управља градом и предузећима и како се троши народни новац сабиран од услуга водоснабдијевања и канализације. Забраном кориштења институције „Слободна столица“ постиже се супротан ефекат и расте непријатељска тензија, а истина увијек нађе свој пут, стоји у саопштењу које потписује предсједница Еколошког Друштва Оливера Доклестић.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here