Еколошки освјешћени млади боље ће чувати Планету

У сусрет обиљежавању Дана планете Земље, предузеће Чистоћа традиционално организује еколошки час за ученике основних школа. Данас су се дружили са ученицима Подручног одјељења ОШ Дашо Павичић у Суторини.

Едукацијом младих стасавају еколошки освјешћене генерације, а кроз предавање и активности дјеца уче о важности одржавања животног простора и правилног одлагања отпада, казала је Радмила Перовић из предузећа Чистоћа.

– Све се своди на то неко симболично чишћење да би они осјетили шта значи када неко баца смеће, а ви морате да чистите. Тако ће најбоље схватити да то није лијепо и сутра то неће радити. Све вријеме док чистимо са њима, држимо им час и причамо о рециклажи, заштити животне средине, правилног одлагања отпада… Колегиница Булут и ја се заиста трудимо да им усадимо одговорност према планети и нашем животном простору, јер ако га ми не чувамо, нема ко други да нам га сачува, казала је Перовић.

Потрудили су се да њихове актовности са дјецом буду садржајније из године у годину.

– Колегиница Данијела Булут је дошла на идеју да ове године то не буде само један дан којим обиљежавамо већ да активности продужимо. Зато смо током седмице обишли наше школе у Зеленици и на Топлој, данас смо у Суторини, а наредне недеље ћемо остале школе како бисмо што већи број дјеце укључили у ову активност. Основна поука је да се сви ми, као појединци, требамо понашати у складу са правилима којима штитимо животну средину јер је то једна једина коју имамо, нема алтернативу, казала је Перовић.

Еколошки час који је конципиран из два дијела – предавање и активности, показао се као добро осмишљен и забаван, казали су нам ученици који су истакли да су доста тога данас научили, били вриједни а уз све то успјели и да се забаве, цртају плакате и лијепо се друже.

Засади дрво, волонтирај, едукуј се, класификуј отпад, рециклирај, само су неке од порука које су промовисане овогодишњим обиљежавањем Дана планете Земље а које су веома лако примјењиве у свакодневном животу. Што их прије и више усвојимо, бићемо ближи циљу да сачувамо Земљу себи и генерацијама које долазе, казала је Радмила Перовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here