Едукације о превенцији малигних болести одржавати у континуитету

Превенција малигних болести које се могу открити скринингом тема је данашњег предавања, које су у великој сали Скупштине одржале специјалиста гинекологије и акушерства др Аленка Срдановић, епидемиолошкиња др Слађана Зградић и др Марија Станишић.

Предавање је организовао Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, који у оквиру својих надлежности спроводи имплементацију локалног Акционог плана за постизање родне равноправности, гдје је једна од области унапређење женског здравља.

Како прича др Станишић, иако је октобар мјесец посвећен превенцији карцинома дојке, едукације тог типа треба одржавати континуирано током цијеле године.

Др Марија Станишић

– Суштина данашњег предавања је оно што је заправо најљепше у послу породичног доктора, а то је превенција малигних болести, које се могу открити скринингом, значи превентибилних малигних болести, у које, поред карцинома дојке, спадају карцином дебелог цријева и грлића материце – објашњава она.

Како истиче, увијек је боље тежити раној дијагнози, која доноси много бољу прогнозу, као и да све промјене на дојкама жена треба да подјели са изабраним доктором, како би били одабрани битни алгоритми дијагностике.

Вид превенције против карцинома грлића материце је вакцина против ХП вируса, о чијем је значају говорила др Слађана Зградић. Истиче да је од почетка вакцинације Херцег Нови један од водећих градова у Црној Гори по броју вакцинисаних.

Др Слађана Зградић, епидемиолог

– Похвалила бих заиста наш град и све родитеље. Баш смо добили похвале из Министарства здравља и Института за јавно здравље да смо врло успјешна као општина. Посебну захвалност упутила бих нашој педијатријској служби, изабраним педијатрима и свим њиховим тимовима, који заиста одлично раде свој посао – казала је она.

Бранка Божовић из Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу подсјетила је на све досадашње активности у оквиру обиљежавања кампање “Ружичасти октобар” од 2015. године и Свјетског дана борбе против дијабетеса од 2009. године.

Бранка Божовић, Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу

– Овогодишње предавање организује Савјет за родну равноправност, на иницијативу наше суграђанке и посланице у Парламенту Црне Горе, др Тамаре Вујовић. Циљ овог предавања је да што више жена подстакне на гинеколошке прегледе, да се предухитри болест и тако спријече могуће кобне посљедице – поручила је она.

Божовић је на почетку предавања прочитала писмо које је упутила иницијаторка, др Тамара Вујовић, која због обавеза у Скупштини, није била у могућности да присуствује.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here