Едукација здравствених радника о бенефитима ХПВ вакцинације

Институт за јавно здравље Црне Горе је уз подршку СЗО започео je још једну у низу едукација здравствених радника на тему ”Како комуницирати о бенефитима ХПВ вакцинације“. Према СЗО подацима у висе од 95% случајева ХПВ вирус је узрок оболијевања од цервикалног канцера, саопштено је из ИЈЗ-а.

Скуп је отворио др Борко Бајић, ВД помоћника директора за јавно-здравствена и медицинска питања у Институту за јавно здравље Црне Горе. Он је захвалио колегама из одјељења за имунопрофиласу Института за јавно здравље Црне Горе, који су у претходном периоду припрема, као и увођења вакцинације која је почела крајем септембра ове године, уложили огромне напоре да се поред набавке вакцина, припремне активности укључујући едукацију и комуникацију, реализују на најбољи могући начин. 

Рак грлића материце, како објашњава др Бајић, представља подмулку болест која се најчешће јавља без јасних симптома и због тога се и открива касно и на жалост односи животе у великој мјери, ако се не спроводе превентиве мјере које укључују вакцинацију, редовне гинеколошке контроле и скрининг програме.

Др Бајић је истакао задовољство што се Црна Гора започела процес ХПВ вакцинације и на тај начин се сврстала у ред цивилизованих земаља које су у прилици да ефикасно спроводе превенцију карцинома грлића материце, те се искрено нада да ће радионица бити успјешна, и да ће на наредним састанцима Институт за јавно здравље Црне Горе и представници примарне здравствене заштите заједно бити поносни због мјерљивог напретка у овој области.

Др Мина Брајовић, шефица СЗО Канцеларије истакла је да је обука у функцији јачања капацитета – здравствених радника – да на структуриран начин, а “наоружани” потребним знањима, вјештинама, самопоуздањем комуницирају са грађанима различитих профила у различитим ситуацијама о томе да је ХПВ вакцина одрживи пут за борбу против канцера грлића материце и да спашава животе мајки, сестара, кћерки Црне Горе.

– Канцер грлића материце односи више живота у Црној Гори него у било којој земљи региона Европе. Било која од ХПВ вакцина које је преквалификовала СЗО спријечава канцер грлића материце у до 90% случајева. Наши подаци генерисани у 112 земаља широм свијета потврђују да је ХПВ вакцина једна од најбезбједнијих. Ово су подаци који охрабрују али и обавезују на интезиван дијалог и двосмјерну комуникацију здравствених радника са родитељима, али и другим актерима који директно или индиректно обликују јавно мјење –  казала је она.

СЗО у сарадњи са Министраством здравља и тимом из Института за јавно здравље Црне Горе, улаже напор на даљем јачању капацитета здравствених професионалаца да знање о бенефитима ХПВ вакцинације подијеле са грађанима на структурисан начин, прилагођен саговорнику и тренутку на начин који улива пуно повјерење, како би помогли родитељима да донесу исправну одлуку – ХПВ вакцинација за добро здравље дјевојчица, кћерки и будућих мајки Црне Горе и елиминацију цервикалног канцера, као озбиљне јавноздравстене пријетње и препреке развоју нашег друштва, закључила је Брајовић.

Координатор активности на спровођењу Програма ХПВ вакцинације на националном нивоу Др Милко Јоксимовић навео је да је ово само једна у низу едукација коју Институт спроводи посљедњу годину – како самостално, тако и уз помоћ СЗО – која је за сад једина од међународних организација која пружа подршку у спровођењу овог Програма.

– Сва релевантна истраживања, као и искуства широм свијета показују да су најзначајнији за прихватање вакцинације – комуникација и однос повјерења између здравствених радника и родитеља, као и комуникација унутар породице и уског круга пријатеља. Никаква кампања, путем медија, друштвених мрежа и сл. не може замјенити комуникацију здравствени радник -родитељ дјетета које треба заштитити – казао је он.

ХПВ вакцинација у Црној Гори  је започела 26. септембра сходно Националном плану за спроводјење ХПВ вакцинације у Црној Гори, чију израду и реализацију је подржала СЗО.

ФОТО: Институт за јавно здравље

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here