Едукација спортских тренера у Игалу

У организацији Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Општине Херцег Нови и Фудбалског клуба Игало у хотелу Плеј у Игалу, одржано је предвање за спортске тренере, на тему “Психолошки аспекти рада са дјецом и младима”.

Предавање проф. др Љубица Бачанац, састојало се из четири дијела. У првом дијелу Бачанац је говорила на тему:

Чињенице, истине и заблуде о дјечијем и омладинском спорту. Примјери из праксе; Има ли дјечији спорт своју „тамну страну“, има ли у њему њему насиља и који облици насилног и непедагошког понашања доминирају; Како спортисти реагују на насиље; Два филозофска приступа дјечијем спорту; Када и под чијим утицајем дјеца улазе у спорт, колико често га мијењају и колико времена у њему проводе;Када дјецу укључити у тренажни и такмичарски процес; Како изабрати спорт и тренера по мјери дјетета?

У другом дијелу семинара, проф. Бачанац је приближила тренерима, које су користи од бављења спотом; Мотиви за бављење спортом и разлози за његово напуштање; Однос родитеља према спорту своје дјеце; Спортски троугао или четвероугао; Колико су родитељи укључени у спорт и који типови родитеља постоје; Непримјерена понашања родитеља.

На једнодневном семинару чији је иницијатор руководилац омладинске школе Фудбалског клуба Игало Станко Ковачевић, у послиједподневном дијелу говориће се на више тема. Између осталог:

Модел успјешног тренера; Ко су тренери, како их вриједнујемо; Које су њихове улоге и одговорности; Знања која треба да посједују; Која непримјерена понашања показују; Које приступе или стилове у тренирању користе; Како њихово понашање утиче на спортисте; Обрасци доброг и лошег тренерског понашања.

Како развијати, одржавати и повећавати мотивацију; Однос према успјеху, побједи, грешкама, такмичењу; Награђивање и кажњавање спортиста (како и када); Одржавање дисциплине; Комуникација са спортистима и родитељима; Стилови комуникације; Састанак: тренер-родитељи; Етички кодекс спортских тренера. Повеља права младих спортиста.

Домаћин семинара за спортске тренере Психолошки аспекти рада са дјецом и младима били су Спортски центар Игало и Хотел Плеј.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here