ДВА ВИДИКОВЦА НА ТРАСИ „SALTY AND SWEET“ УЗ ПОДРШКУ ЕУ

На дијелу макадамске трасе „Salty and sweet“, у срцу Орјена, уз подршку Европске уније, Туристичка организација уговорила је изградњу два видиковца, у циљу диверсификације и побољшања туристичке понуде Херцег Новог, те подизања атрактивности културне и природне баштине залеђа, кроз унапређење „outdoor“ садржаја у руралним дијеловима града.

Како је саопштено из Туристичке организације, уговорена је и замјена старе и постављање нове мтб (mountain biking) сигнализације на три јединствене бициклистичке руте (Salty and Sweet, Boka Bay View, Rocks and Trees), као и постављање шест нових инфо табли са мтб картом залеђа и описом атракција на стазама.

Изградња два видиковца планирана је на 1400-1500 мнв, у складу са високим еколошким стандардима и примјерима добре праксе за овакву врсту објеката примјењеним у националним парковима и парковима природе. Са одабраних локација пружа се поглед на обронке орјенског масива, серпентине аустријског пута и Боку.

Формирањем видиковаца биће обезбјеђен простор за одмор на мтб траси „Salty and sweet“, намијењен излетницима, бициклистима, планинарима и љубитељима природе. За опремање одморишта и формирање стаза и платоа биће искоришћени искључиво природни материјали – дрво и камен са лица мјеста.

Кроз замјену старе и постављање нове мтб сигнализације биће уклоњени дотрајали метални стубови дуж траса и постављени нови од дрвета, са одговарајућим смјероказима и пиктограмима. Дрвене инфо табле са мтб картом залеђа и описом атракција биће постављене на шест одабраних локација дуж три промовисане бициклистичке руте. Рок за завршетак радова је 31. август 2021.

Пројекат „Бициклистичке руте за унапријеђење природне и културне баштине Херцеговине и Црне Горе – Cycling Rural” реализује се у оквиру другог позива Програма прекограничне сарадње БиХ – Црна Гора. Имплементација је почела 1. октобра 2019. и трајаће 24 мјесеца. Укупна вриједност је 495 хиљада еура, од чега је Европска унија обезбиједила 400 хиљада бесповратних средстава, а све у циљу јачања и побољшања квалитета туристичке понуде, те развоја и промоције бициклистичке и осталих понуда на отвореном у руралним подручјима прекограничних регија Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Пројекат ће резултирати стварањем новог бренда „Cycling Rural”, који ће постати дио туристичке понуде обје земље и Јадранског залеђа, очекују у ТО херцег Нови. Партнери на пројекту су Уред Владе Жупаније Западнохерцеговачке за еуропске интеграције као носилац пројекта, градови Широки бријег и Љубушки, опћине Посушје и Груде, те Туристичка организација Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here