Дукићу измакла олимпијска виза

Завршним такмичењем за медаље, јуче је завршено Свјетско првенство у једрењу у Хагу.

Најбољи црногорски једриличар, Новљанин Миливој Дукић је стигао до златне, односно финалне групе. У јакој конкуренцији стигао је до 33. мјеста, док се Илија Марковић из Тивта  после доста проблема у квалификацијама, такмичио у сребрној групи и завршио на 99. мјесту.

Миливој Дукић учесник на Олимпијским играма у Лондону (2012), Рију(2016) и Токију (2021) је током три финална дана у Холандији, имао успона и падова, последње двије регате је једрио одлично –  и заузео 11. и 25. мјесто, стигао је до 33. позиције али је остао велики жал јер му је олимпијска виза измакла за четири мјеста.

У борби за олимпијску норму нашао се на 20. мјесту. За Париз у Хагу је дијељено 16 виза, а свака држава учесница може да има само једног једриличара на Олимпијским играма. Поред домаћина Француске, визу за Олимпијске игре су обезбједили  представници Хрватске, Шпаније, Италије,  Аустралије, Новог Зеланда, Велике Британије, Кипра, Њемачке, Норвешке, Перуа, Белгије, Финске, Мађарске, Ирске и  Португалије.

Нова шанса за визу је Свјетско првенство у јануару 2024. године у Аустралији, на којем ће се Миливој Дукић и Илија Марковић борити за једну од седам виза.

Последња прилика за Париз  ће бити Европско првенство у Грчкој, које је на програму у прољеће идуће године.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here