Дукић и Марковић сјајни у Аустралији

ILCA 7 Mens World Championship 2024

Феноменалне вијести стижу са Свјетског првенства у једрењу. Миливој Дукић и Илија Марковић су наставили су сјајним издањима на регатном пољу, па уочи последњег финалног дана и последње регате, Црна Гора има у рукама прву визу за Олимпијске игре у Паризу.

У Аделејду су данас одједрили још двије трке у златној групи финалне серије, а сутра је преостала још једна регата. У овом тренутку, у конкуренцији једриличара који се боре за доступних седам виза за Олимпијске игре, Дукић је на трећем, а Марковић на 11. мјесту.

Milivoj Dukić, ILCA 7 Mens World Championship 2024

Миливој Дукић који је налази на коти 21, има визу за Олимпијске игре у рукама, јер је у конкуренцији једриличара који нису обезбједили мјесто у Паризу на Свјетском првенству у Хагу, на другом мјесту. Далеко најмлађи учесник финалне групе, Илија Марковић је тренутно 39., односно само четири позиције га дијеле од мјеста које води на Олимпијске игре.

Треба нагласити да на основу правила Међународног олимпијском комитета и Свјетске једриличарске федерације, на Играма може да учествује само један једриличар из сваке државе.

Миловој Дукић настоји и веома је близу да стигне до четвртих Олимпијских игара, Илија Марковић настоји да стигне до првих, али сада није питање да ли стићи до Олимпијских игара, него када.

Ilija Marković, ILCA 7 Mens World Championship 2024

Последњег дана, на програму су двије регате. Прво ће 41 једриличар златне групе финалне серије још једном одједрити ласт раце, 10 најбоље пласираних који се боре за медаље, једре медал раце.

У конкуренцији за победничко постоље су: Мет Верн (Аустралија), Херман Томасгард (Норвешка), Микел Бекет (Велика Британија), Филип Бул (Немачка), Томас Сандерс (Нови Зеланд), Жан Баптист Берназ (Француска), Павлос Контидес (Кипар), Фин Лич (Ирска), Лук Елиот (Аустралија), Филип Јуришић (Хрватска).

Поред домаћина Француске, визу за Олимпијске игре су обезбједили – Аустралија, Нови Зеланд, Велика Британија, Кипар, Италија, Шпанија, Норвешка, Немачка, Перу, Белгија, Финска, Мађарска, Хрватска, Ирска, Португалија те јос 11 земаља на континенатлним првенствима.

Извор и фото: ЈК Делфин Тиват

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here