Дукић и Марковић једре на Свјетском првенству у Мексику

ФОТО: https://www.facebook.com/milivoj.dukic

Црногорски једриличари Новљанин Миливој Дукић и Илија Марковић из Тивта, заједно са селектором Илком Клакором, отпутовали су за Мексико, гдје 22. маја почиње Свјетско првенство.

Одлазак у ову земљу Средње Америке за једриличаре из Боке је велики успјех. На овом првенству учествује око 130 једриличара.

Водеће земље у овом спорту Аустралија, Велика Британија, Нови Зеланд имају по четири представника, слиједи Хрватска која има три, када су остале земље у питању број једриличара који имају право учешћа се смањује. Због добрих резултата у последњем периоду, Црна Гора има право на два такмичара.

Миливој Дукић, најбоље рангирани једриличар Црне Горе, са три учешћа на Олимпијским играма, имао је обезбјеђено мјесто на Свјетском првенству. Илија Марковић је одличним резултатима на великим такмичењима у млађим категоријама, као и на великим такмичењима у сениорској конкуренцији, успио да се пласира на мундијал.

Пулене селектора Илка Клакора у Мексику очекује жестока конкуренција, али они увијек теже ка вишим циљевима.

Пласман у златну групу, како наводи Клакор, био би успјех, којим би се наставила серија изузетно добрих резултата.

– Припрме су прошле у најбољем реду. Надам се да ће тако бити и у последњој седмици када ћемо покушати да се аклиматизујемо и прилагодимо условима. Што се тиче конкуренције ту су сви најбољи једриличари са свјетске ранг листе. У Мексику очекујем добре резултате и очекујем да ће и после овог такмичења Дукић и Марковић  бити високо котирани у свјетској елити. Самим пласманом на ово такмичење урађен је велики посао – казао је пред пут селектор Клакор.

Након два Свјетска купа у Француској и у Палма де Мајорци форма црногорих једриличара полако се диже, сматра наш најбољи једриличар, Миливој Дукић.

– Током цијеле године радило се доста квалитетно. Свјетско првенство је у средини сезоне и сматрам да сам се добро припремио за ову такмичарску обавезу, а вјерујем да ћемо се аклиматизовати колико је то могуће – казао нам је Дукић пред полазак.

Паралерно са такмичарским резултатима  и у организационом смислу црногорски једриличарски радници доказали су да је Бока, односно Црна Гора била добар домаћин Балканског, затим и Европског шампионата у олимпијским класама за једриличаре до 21 године. Европа куп, који је ускоро на програму, биће прилика да се такав рејтинг потврди.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here