Држава неће уплатити аванс од 800.000 еура за плате запослених у Институту

Црна Гора нема законске могућности да уплати 800.000 еура акционарском друштву Др „Симо Милошевић“ које је у већинском државном власништву, али са значајним процентом акција, јер би то била незаконита државна помоћ, саопштио је министар финансија Александар Дамјановић на радном доручку са новинарима, а преноси портал РТЦГ.

Дамјановић је навео како су успјели да у неколико наврата обезбиједе аконтацијама Фонда здравства да се запосленима у Институту Игало исплате плате, али наглашава да плате морају да буду зарађене.

-Говорим о августу када је Институт морао, не требао, већ морао да има највеће приходе и да подмири бар трошкове те куће, истакао је Дамјановић.

Рекао је да ће са министром финасија Србије да проба да нађе рјешење, да се “отклони једна од горућих препрека”.

-А то је блокада због дуга према Југобанци који је верификован пресудом суда и који у бруто износу износи готово 9 милиона еура. Са каматама та блокада би увела Институт у зону гдје би стечај могао да буде готово извјестан, саопштио је Дамјановић.

Рекао је да ће да пробају да отклоне проблем те да је било интересовања “Републике Србије око могућих аранжмана са Институтом”.

-У смислу Фонда здравства Србије и могућности закупа па ће ово бити прелиминарни разговори, а после ће бити потребно да се укљућче и остала ресорна министарства да се види да се отклоне проблеми и да видимо да Инститиуту дамо шансу, казао је Дамјановић.

Подсјећамо, предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић јуче је за РТХН рекао да је Агенција за осигурање депозита одлучила да извршење по питању дуга према Југобанци АД у стечају пролонгира за 30 дана.

-Пред менаџментом Института и Владом Црне Горе тренутно је да у наредних 30 дана, колико је остављен рок, нађу коначно рјешење те обавезе. Они су у допису предложили неколико модела, али то су теме састанака у сриједу, на нивоу министара финансија Црне Горе и Србије, казао је јуче Катић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here