Друга конвенција Демократа Херцег Нови, Стеван Катић поново предсједник општинског одбора

Демократска Црна Гора одржала је, у Дому културе у Бијелој, Другу изборну конвенцију Општинског одбора Херцег Нови, а потом се чланство те партије упутило у протестну шетњу улицама Бијеле. Изабран је нови сазив Општинског одбора Демократа Херцег Нови који ће имати 85 чланова, а за предсједника је поново једногласно изабран Стеван Катић.

Предсједник Демократке Црне Горе Алекса Бечић је истакао да је Херцег Нови благо Црне Горе, „наша капија ка Европској унији, мост ка нашој браћи у Републици Српској, БиХ, али и наше богатство на прелијепој црногорској обали“.

-Општински одбор Демократа Херцег Нови је исто тако богатство Демократске Црне Горе, вучна снага, локомотива и наш непробојни бастион. Морам нагласити да је наш и ваш пријатељ Стеван Катић богатство и Херцег Новог и Демократа и Црне Горе! Драго ми је да имамо такве људе, јер је Стеван Катић и сви ви и ми који смо били и још увијек смо на јвним функцијама доказали и разбили предрасуде о политици и политичарима. Показали смо да није тачно да су сви политичари исти, да није тачна изрека „дај човјеку власт па ћеш видјети какав је“ у негативном смислу. Показали смо да постоје функционери који из најпатриотскијих побуда уђу у политику, да обављају часно своје функције и да раде само за плату. Да не намјештају тендере, да се не уграђују, подмићују и што је најважније показали смо да имамо функционере који нису на продају и које нико не може купити, казао је Бечић.

Како је наставио, све што се дешава у протеклих неколико мјесеци десило се у тренуцима кад су усвојени историјски закони, кад је изабран нови, независан тужилачки савјет.

-Када смо снагом државе требали да дамо снагу тужиоцима, не да им се мјешамо у посао, већ да виде државу која није срасла са корупцијом, УРА и СНП су одабрали друге партнере, оне који су били на њиховом списку за криминал и корупцију и за мјесто у Спужу. Видјели сте у свему томе и оне који су ћутали, који су нас убјеђивали да само треба срушити Владу Здравка Кривокапића и да је Владимир Јоковић частан човјек и који су им дали пет мандата. Али видјели сте и Демократе! Мени је изузетно драго што су највећи аплауз вечерас добиле бивше одборнице СНП-а, које су напустивши странку учиниле частан и историјски потез. По томе се види да сте часни људи, којима је стало до морала, то говори о томе да има наде за ову државу, казао је између осталог Бечић.

Поручио је да се Црна Гора не мири фотељама, већ економским оснаживањем и политичким ослобађањем, уливањем наде, вјере и оптимизмом.

– Тако се мири Црна Гора! Ми ћемо наставити још јаче и одлучније, све одговорне ћемо процесуирати. Нема те улице, сале, мјесне заједнице, локалних избора гдје нећемо стићи, побиједити. Заједно храбрити и мотивисати, да би дошли до онога што је коначни циљ, а то су вандредни парламентарни избори, закључио је Бечић.

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић подсјетио је да су за скоро шест година од конституисања првог сазива Општинског одбора Демократа Херцег Нови прошли заједно велика искушења и водили јаке битке са политичким противницима да би коначно и дошло до промјена очекиваних  скоро 30 година.

– Међутим, након свега тога појавише се они који на крају издаше нашу заједничку борбу и продадоше нашу вјеру, част и образ онима који су похарали овај град и државу, правећи са њима пакт о такозваној мањинској влади. Умјесто да их сви заједно дотучемо и сведемо на ниво статистичке грешке, они се данас удружују са њима и покушавају поново да их оживе, и изиграју вољу народа од 30. августа 2020. године. Али, ништа им то неће поћи за руком, јер се народ више никог не плаши, а на том путу им стојимо ми – Демократе, који никад нисмо издали вољу бирача свих ових седам година постојања и бићемо и убудуће њихов највећи противник, док не испунимо наш циљ и трајно их не уклонимо са политичке сцене Црне Горе, казао је Катић.

Како је истакао, Демократе су постале најорганизованија политичка организација у држави и убједљиво најдоминантнија у Херцег Новом гдје има више од 2 000 чланова у 20 мјесних одбора.

– Након преузимања одговорности власти у нашем  граду 2017. године успјели смо реализовати више од 200 пројеката важних за наш град гдје смо грађанима доказали како се може домаћински и одговорно управљати нашом општином. Након избора 2021. и још убједљивије подршке изашли смо са векликим и крупним пројектима који очекујемо да се реализују до краја овог мандата. На тај начин ћемо поново трасирати пут развоја нешег града који је због свог поноса, али могу рећи и пркоса, трпио све ове године велику штету, јер нисмо дозволили ДПС-у да овдје узме власт, чак и онда када је био најјачи.

Посланица и одборница др Тамара Вујовић је истакла да је пут Демократа исправан те да су мотивисани да и даље корачају уздигнута чела.

-У ова смутна времена када је све дозвољено и када се свијет који познајемо мијења, када смо изложени различитим утицајима, притисцима, дезинформацијама, потребно је имати компас и знати куда идемо, шта желимо и увијек имати на уму шта су праве непролазне вриједности. Демократе имају тај компас, Демократе се не продају и Демократе никада неће издати, поручила је Вујовић.

Она је истакла да су грађани последњих дана и мјесеци имали прилику да виде како ко ради и како је ко радио.

-Демократе су за годину и по власти на државном нивоу оствариле око 80% из предизборног програма. Власт поштених људи увијек може да ствара бенефит за грађане, доноси законе који су добри за све и они су то показали. Ми не учествујемо у диловима, не сарађујемо са ДПС. Наши дојучерашњи партнери са њима стварају мањинску владу и враћају ДПС из клиничке смрти шок терапијом која се зове мањинска влада. Дају им нови живот и удахуњју нову политичку снагу. Враћају оне који су били налогодавци, шефови, саизвршиоци или помагачи Весне Меденице и Света Маровића. ДПС сада и пријети „ми смо стожер будућих политика“. У њиховом споразуму о вршењу власти нема оних тема због којих је наводно СНП ушла у њу. Све је јасно и речено након што су наши дојучерашњи партнери нажалост прогутали ову удицу. Борићемо се против ове преваре на сваком мјесту и свакој прилици.

У Новом су се , казала је Вујовић, увјек борили против такве власти и зато се неће помирити да такви одлучују о животима грађана. Додала је да је мањинска влада антиевропска јер не укључује велики дио становништва Црне Горе, да ће бити реваншистичка јер се већ дијели дубина и ширина.

-Демократе су на правој страни, ово је тренутак и он ће проћи. Остаје борба за дјела непролазне вриједности за поштовање Устава и закона за одбрану изборне воље грађана. Демократе су стуб сваког европског друштва, пристојне, грађанске, помирене, економски стабилне и правдене Црне Горе. Издаја се не прашта, не бојимо се изазова, не дајмо се горима, слобода је врховно добро и за њу се вриједи борити, поручила је Вујовић.

Побједа Демократа у Херцег Новом и у другом мандату представља доказ да су грађани препознали да је ријеч о тиму који је остао непромијењен и одан обећањима које је дао, казао је Боро Лучић, директор Управе јавних радова. Подсјетио је колико је у претходном периоду уништена привреда Херцег Новог и некадашњи велики гиганти, али и задужбине.

Једно нису успјели да униште, а то је душа овог града. Зато смо се као феникс дигли из пепела, а град преузимају Демократе и он почиње да дише. У наш града сада улажу приватници, али након величанствене побједе августа 2020. године и држава. Град без подршке државе не може да се развија, а те подршке није било 30 година. Нисмо се предали већ радили и градили из општинског буџета. Претходних пет година је доста урађено захваљујући преданом раду управе. Ускоро ће Херцег Нови постати највеће градилиште у Црној Гори, а послије сезоне креће 20 пројеката кроз буџет Управе јавних радова и капитални буџет Владе Црне Горе, казао је Лучић.

Казао је да Херцег Нови није дрво без корјена већ Херцег међу градовима који чува своју историју и традицију и којег су походили и у њему стварали и живјели књижевници, сликари, умјетници.

Млади су главна снага Демократске Црне Горе и носиоци побједа, казао је предсједник младих Демократа Херцег Нови Видо Спаић и додао да су ту јер су рјешени да ствари мјењају на боље, да остваре оно што је другима недостижно, свјесни да за младе не постоји ријеч немогуће.

– Млади су показали да у Црној Гори нема мјеста издаји. Година 2020. је била незаборавна за све нас, ослободили смо се режима који се маћехински односио према Херцег Новом. И све то мирно и достојанствено. На том таласу побједе, настављен је раст Демократа у осталим градовима. Борићемо се за боље сутра, за напредак, за младост, да сачувамо болнице, вртиће и школе нашим знањем и поштеним радом. Бићемо подршка просперитету нашег града и наше најљепше државе Црне Горе, казао је Спаић.

Након конвенције одржана је протестна шетња улицама Бијеле, којом су чланови демократа и њихови симпатизери исказали неслагање са оним што се тренутно дешава на политичкој сцени Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here