ДР КОМАР: У ХЕРЦЕГ НОВОМ МАЛИ АЛИ ЗНАЧАЈАН ПАД БРОЈА ОБОЉЕЛИХ

Епидемиолошка служба Дома здравља Херцег Нови током минулог викенда биљежи мали пад броја позитивних случајева инфекције дијагностикованих ПЦР анализом. Слична је ситуација и у ковид амбуланти, гдје је нешто мањи број грађана затражио помоћ.

Према ријечима вд директора др Горана Комара, иако је пад мали, веома је значајан.

– То даје извјесну наду да би, уколико би стриктно испоштовали мјере, али још више него до сада, могли доћи до неког разултата и уђемо у тренд смањивања броја ковид обољелих и оно што је од капиталне важности, броја оних који болују од ковид пнеумоније, односно ковид упале плућа – истиче он.

Комар објашњава да је то од изузетне важности због веома ограничених здравствених капацитета. Поред тога, како наводи, важно је да грађани наставе да се придржавају прописаних мјера, као и да полиција појача и учини квалитетнијим надзор над ковид обољелима и њиховим укућанима.

– Они који се налазе у становима са ковид обољелима, не смију напуштати станове. Законски су обавезани на 15-о дневну самоизолоацију, а стан могу да напусте само уколико се код њих јаве симптоми болести. У сваком другом случају не смију напуштати мјесто становања – казао је др Комар.

Уколико би у локалној заједници био постигнут „један општенародни консензус“ да грађани строго испоштују епидемиолошке мјере, Комар вјерује да би за 15 дана ситуација била много боља.

– Данас је понедјељак, неких 30-ак пацијената се обратило ковид амбуланти, можда и више, немам тачну евиденцију, али је то, ипак, један минимални пад. Због тога говорим о значају мјера, које су овдје дале мали, али препознатљив резултат. Зато имамо разлога за оптимизам али искључиво под условом да се мјере још пооштре, а још ће бити боље ако их грађани сами спроводе – сматра он. 

Дневна болница у Институту Игало функционише беспрекорно. Институт је обезбједио превоз и своје медицинске техничаре, а задатак изабраних тимова Дома здравља је одређивање пацијената који ће терапију примати у Институту Игало.

Комар сматра да је проблем то што се увећава број болесничких постеља за ковид пацијенте који не захтијевају безусловно кисеоничку терапију. Главна брига, како је казао, је пораст броја ковид пнеумонија, грађана који су обољели од упале плућа изазваном ковид 19, јер у тим ситуацијама потребно је давати парентералне терапије и укључивати инфузије.

– У таквим ситуацијама здравствени систем се прекомјерно напреже. У случају пораста броја пацијената са упалом плућа ми би били приморани да обезбиједимо додатне капацитете, који могу да се назову импровизованим – наводи др Комар.

На срећу таква ситуација још није наступила, а уколико се грађани покажу висок ниво одговорности и буду строго поштовали мјере, највјероватније до тога неће ни доћи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here