ДР ГЛУШАЦ: У ДОМУ ЗДРАВЉА СВАКОДНЕВНО БЕСПЛАТНА PCR ТЕСТИРАЊА

Туристима којима је потребан PRC тест за повратак у матичну земљу, али и нашим суграђанима за лијечење или рад у иностранству, у херцегновском Дому здравља доступно је бесплатно тестирање на корона вирус, а на резултате се чека до 48 сати.

Епидемиолошкиња у херцегновском дому здравља др Стефa Глушац, истиче да је неопходно да власник смјештаја, агенција или сам туриста закажу тестирање.

-Најбољи начин пријаве је преко хотела, са којима већ имамо успостављену одличну сарадњу, и они нам све податке прослијеђују мејлом; захтјеве за тестирање, датуме тестирања у зависности од одласка туристе из наше земље, као и њихове личне податке – обично копије пасоша. Што се тиче туриста који су у приватном смјештају, они нам се углавном јављају лично, мада је најбољи и препоручени начин да нам се јављају издаваоци смјештаја.

Да би остварили право на бесплатан PCR тест туристи морају боравити у хотелу или регистрованом приватном смјештају, уз плаћену боравишну таксу, а др Глушац истиче да се и Новљани могу бесплатно тестирати за потребе лијечења или рада у иностранству.

-Неопходно је да нам се најмање 72 сата прије јаве из хотела, или туриста, а тестирања радимо свакодневно. Радним даном од 11:00 сати је узимање узорака, које шаљемо у Дом здравља Котор гдје се обавља тестирање, односно сам рад PCR теста, а резултате добијемо сутрадан. Морамо да припремимо и превод резултата на енглески, тако да их углавном издамо или тога дана, или прекосутра ујутру. Бесплатан PCR тест могу урадити и грађани Херцег Новог; сви пацијенти који имају неке симптоме, студенти или људи који иду негдје да раде.

У епидемиолошкој служби дневно узоркују до 30 пацијената, а ако је ријеч о групама туриста, некада и више.

-Деси се, као на примјер сутра, да добијемо захтјев из једног хотела за 37 туриста који се враћају у Француску, и у том случају организујемо узимање узорака у хотелу, јер је тако лакше и туристима и нама. Такође, тестирања обављамо и викендом. Углавном све то уклапамо зависно од захтјева туриста, односно датума њиховог одласка из наше земље. Наравно, тај резултат не смије да буде старији од 48 сати или 72 сата, зависно како која земља захтијева, казала је др Глушац.

Узоркавање се обавља испред зграде Дома здравља, због лакшег поштовања епидемиолошких мјера.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here