ДР ЋОРИЋ: ЗАХВАЉУЈУЋИ ВАКЦИНИСАНИМ ГРАЂАНИМА ЦРНА ГОРА ДАНАС ЖИВИ, РАДИ И ЗАРАЂУЈЕ

Генерална директорица Директората за здравствену заштиту у Министарству здравља др Слађана Ћорић, поручила је да инфодемија није „рођена“ појавом корона вируса већ је хронично обољење које је захватило све сфере, међу којима и област јавног и личног здравља.

-Ова област је озбиљно запуштана у црногорском здравству, што доказује нпр. однос јавности према ММР вакцини. Ипак, чињеница да је сваки трећи пунољетни грађанин до сада вакцинисан против корона вируса доказује да Црна Гора ипак не подлијеже малигном утицају инфодемичара. Одупиремо се. Захваљујући грађанима који су вакцинисани, између осталог, Црна Гора данас живи, ради и зарађује. То не би било могуће да нијесмо обазбиједили вакцине и да до сада трећина пунољетних себи није осигурала имунитет, навела је др Ћорић.

Др Слађана Ћорић

У исто вријеме, како каже, грађанима треба прилазити с уважавањем и стрпљењем. Предрасуде се не стварају преко ноћи нити се у том року могу разбити. Вакцинација у Црној Гори истиче она, је добровољна и тако ће и остати.

-У наставку оснаживања свијести грађана који можда и даље јесу скептични, чућете, нпр. лично свједочанство једне младе докторке која још није мајка, а вакцинисала се, између осталог, и баш због тога што жели и планира здраво потомство. Вакцина неће изазвати стерилитет нити ће се промијенити гени њене фамилије. Ова докторка је носилац поруке младима који су можда подлегли неистинама о штетности вакцина.

У исто вријеме, носиоци власти нијесу бјежали од терена. Нпр. министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић најмање два пута, за два мјесеца, је обишла комплетну Црну Гору. То ће наставити да чини. У фокусу никада нијесу били било какви протоколарни састанци већ директан разговор са грађанима – од Плава и Андријевице, преко Прошћења до Херцег Новог. Једна од кључних порука коју је докторка Боровинић Бојовић пронијела је лични примјер: сви у њеној кући су вакцинисани. Министарка је говорила о личном и искуству своје фамилије, поручила је др Ћорић.

Министарство здравља, у сарадњи са Институтом за јавно здравље, Клиничким центром Црне Горе и Домом здравља Подгорица је у континуитету, стратегијски, сваком приликом апеловало на вакцинацију и поштовање прописаних мјера уз образложење зашто је то нужно. Да бисмо живјели, радили и зарађивали. Резултат, између осталог, бројних медијских наступа је прецизан и мјерљив. У Црној Гори је у децембру 2020. године било преко једанаест хиљада инфицираних корона вирусом. На данашњи дан има их 335. У децембру смо имали нула вакцина и нула вакцинисаних. Данас је слика потпуно другачија.

-Црна Гора данас живи, ради и зарађује захваљујући, између осталих, грађанима који су се вакцинисали. Дужни смо захвалност сваком грађанину који је одлучио да сачува своје, здравље своје фамилије и колега. Само се сјетите шта за једног човјека који оболи од короне то значи: од борбе за дах преко машине до немогућности да ради и издржава породицу. Јул мјесец је право вријеме за имунизацију: ако се сада вакцинишете, ревакцинација слиједи почетком августа, што значи да је ваш организам од септембра спреман за борбу против свјетске пошасти. Вакцина је заобилазни пут у односу на болнице, наведено је у саопштењу Министарства здравља које потписује др Ћорић.

1 COMMENT

  1. Hahahah pa je li te sramota to to rec, na ovo se guzica crveni. Pa vise ima ne vakcinisanih koji rade i zaradjuju i vrivredjuju zemlji nego ti tvoji vakcinisani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here