ДПС Херцег Нови: Изругивање традицији карневала, вријеђање је манифестације и града и грађанске Црне Горе

Поводом синоћњег суђења крневолу, саопштење за јавност упутили су из Општинског одбора ДПС Херцег Нови:

-Синоћње дегутантно спаљивање карневала који је, носио недвосмислен натпис са именом „осуђеника“, у најмању руку је промашена тема. Изопачена верзија локалног обичаја синоћ је згрозила значајан дио јавности и послала ружну слику о Херцег Новом. Истовремено, догађај је на кратко забавио оне који и не знају шта је суштина овог обичаја. Штавише, то су махом исти они који би овај и сличне обичаје потиснули. Уједно и они којима је свака ријеч која алудира на ишта црногорско, унапријед мрска и проказана.

Много пута раније, сатирични ликови политичара и доносилаца одлука, за које можемо нагађати ко су, „оптуживани“ су за све лоше што се десило у граду. Њихово име је било суптилно смишљено и није указивало на стварно име и презиме лика који је био инспирација. Паљење карневала симболише елиминацију свега лошег што се десило, а што је „окривљени“ својим чињењем или нечињењем узроковао.

Другим ријечима, за проблем колектора и смрад који не допушта живот у Мељинама; за воду која је нестала у септембру и растјерала туристе; за то што нам сезона траје пар мјесеци, док у сусједним градовима потраје готово цијелу годину; за проневјерени новац од стране Туристичке организације; за одлазак Норвежана из Института; за баш све проблеме Херцег Новог, некако је крив – писац из Улциња.

Да ситуација буде непријатнија, министарка културе је Новљанка, која је синоћ очигледно била неспремна да пружи разуман аргумент. Тако је изјавила да би спречавање поставке оваквог карневала, било гушење слободе говора. Другим ријечима, слобода говора је допуштена свакоме, осим ако је тај неко „продукљански писац“ како је назван у дегутантном тексту „оптужнице“. Синоћње изругивање традицији карневала, вријеђање је манифестације и града, вријеђање је грађанске Црне Горе и идентитета разноликости, а онда на послијетку и самог писца који је приказан карневалом.

Већи проблем од самог имена “оптуженог” које је освануло, јесте порука коју јучерашњи догађај шаље и као да неко малициозно и циљано по ко зна који пут, баца сијенку на све оно добро што Херцег Нови и Мимоза јесу, или би могли бити, саопштили су из ОО ДПС Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here