ДПС Херцег Нови: Да ли су радници Института “шупље или празно”?

Поводом актуелне ситуације у Институту „Др Симо Милошевић“ саопштење су упутили из ОО ДПС-а Херцег Нови.

– Институт „Др Симо Милошевић“ Игало пролази кроз најтежи период у историји. Запослени не примају зараду, дугови се гомилају, одлази стручни кадар…

Предсједник Општине Херцег Нови крајем фебруара формирао је Комисију за сагледавање и праћење стања у Институту. Према његовој жељи, Комисију сачињавају представници политичких странака које чине власт у Херцег Новом.

Када би били малициозни могли би рећи да су одговорност за стање у Институту Игало и де факто преузеле те странке. Јер, како другачије објаснити да опозицији није мјесто у овој Комисији и поред више пута захтјеваног укључивања у њен рад, конкретно ДПС-а, имајући у виду да је ово проблем који се тиче свих грађана Херцег Новог.

Представници ДПС-а у раду ове комисије би могли да конкретно допринесу квалитетнијем раду и понуде рјешења и превазилажења стања у којем се нашао бренд Игала, Херцег Новог и Црне Горе.

Имајући у виду да су скоро три године странке које врше власт у Херцег Новом и на власти у Црној Гори, можда би члановима ове комисије било неугодно да чују другачије мишљење од свог. А за период од 2020. године до данас та власт је успјела да доведе Институт Игало на руб пропасти, да га претвори у губиташа и привредни субјект коме је судбина крајње неизвјесна. Или је можда то и циљ?

Имамо право да то кажемо јер како другачије објаснити игнорантски однос државе према ставовима који се чују у Херцег Новом о Институту Игало. Како објаснити избјегавање да се финансијски помогне превазилажење проблема и то позајмицама које је Институт Игало у могућности да врати? Како објаснити да је волшебно сва имовина Института Игало постала власништво државе? Иста имовина за коју постоје докази о власништву Института, имовина за коју Институт уредно плаћа порез, имовина чија је вриједност неупоредиво већа од тренутних дугова. Имамо право да сумњамо да се, довођењем Института Игало у ово стање, припрема терен за приватизацију која је већ раније проглашена неприхватљивом.

Како очекујемо реаговање на ово саопштење по већ устаљеној матрици по којој је ДПС крив за све, да унапријед споменемо неке чињенице: до 2020. године и власти ДПС-а са коалиционим партнерима, имовина је у цјелости припадала Институту, није отуђен ни милиметар те имовине иако се пролазило кроз тешке периоде, комплетно је враћен и увећан норвешки програм, отворен је холандски програм, плате су исплаћиване двадесетог у мјесецу, порези и доприноси уредно измиривани, улагало се у побољшање квалитета услуга и није дозвољена ни једна приватизација јер није нудила одговарајући квалитет.

Са друге стране Општина Херцег Нови је од 2000. године према Институту имала однос као према страном тијелу. Кажњаван је за неуређене површине, захтјевана исплата свих обавеза у року, сумњивим пресудама Општина је добила право располагања земљиштем које је уступљено Енергопројекту и тако даље. Али то су већ неке друге теме које ћемо отворити у наредном периоду.

Позивамо предсједника Скупштине Општине Херцег Нови да са позиције највећег и најважнијег тијела у локалној самоуправи предузме мјере и кроз вишестраначку комисију коју би сачињавали представници свих клубова у Скупштини општине Херцег Нови искаже капацитет, а да кроз конструктиван и ефикасан рад таквог тијела конкретизујемо мјере и активности за превазилажење проблема Института и снагом демократски изабраног тијела заштитимо интересе Општине и грађана Херцег Новог.

Како сматрамо да Институт Игало нема времeна за губљење иницираћемо ванредну сједницу Скупштине општине Херцег Нови на ову тему и очекујемо подршку осталих клубова који партиципирају у Скупштини општине Херцег Нови – неведено је у саопштењу Општинског одбора ДПС-а Херцег Нови. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here