ДОО ЧИСТОЋА: ОТЕЖАНО ПОСЛОВАЊЕ И ЛОША НАПЛАТА

Предузеће Чистоћа Херцег Нови, ради у отежаним условима, усљед пандемије корона вируса, као и друга привредна друштва. Чистоћа по разним основама дугује око 800.000 еура. 

Према ријечима в.д. директора Чистоћa Василија Сеферовића, финансијско стање у предузећу тренутно није на задовољавајућем нивоу:

– Предузеће Чистоћа не може наплатити потраживања од великог броја комитената, са којима су потписали уговоре за услуге одвоза и збрињавање отпада. Највише комитената са којима Чистоћа послује су туристичка друштва и хотели, који су затворени. Трудимо се да исплатимо плате, рате за кредите, испунимо обавезе према споразимима о репрограму. Тренутно стање дуга ДОО Чистоћа износи око 800.000 еура, навео је Сеферовић. 

У Чистоћи се тренутно ради попис, након чега ће прецизирати податке колико им дугују привредни субјекти, а колико домаћинства.      

 – Улажемо додатне напоре, да са корисницима који имају дугове према Чистоћи, потпишемо споразуме о измирењу дуговања. По том питању добар је одзив домаћинстава. Има и доста оних који не раде или нису ту. С обзиром на актуелну ситуацију наплата у односу на прошлу годину, пала је 30 до 40 одсто. Покушавамо да ускладимо финанисијско пословање да би могли да исплаћујемо плате и редовно измирујемо обавезе, казао је Сеферовић.

 Обавезе предузећа Чистоћа су по питању пореза и доприноса, два кредита,као и преузетих обавеза из претходног периода.Труде се да испуне дуговања према радницима, по основу неисплаћеног прековременог рада током 2016. године.  

 – Улажу се додатни напори како би се сваки камион оспособио,с обзиром да је старост возног парка 18 година. План је да се у 2021. години почне са обнављањем возног парка, како би се остварила уштеда. Редовно се обавља чишћење и сервисирање возила, која одвозе отпад на депонију Тисове греде на Убле. До сада није било проблема у залеђу, спремни смо за зимске услове, указао је Сеферовић.

Планом активности је предвиђено да се побољшају услуге предузећа према свим грађанима и корисницима, да се квалитетније одржавају јавне површине и ангажује већи број радника. Дефицитарни су радници на камионима.  Доласком сезоне настојаће да се повећа број тих извршилаца. Такође, је предвиђена и набавка камиона за подизање мањих полуподземних контејнера њих 30-так,  од по 500 литара – који ће бити постављени у складу, са локацијама које би требало да одреди Секретаријат за комуналне дјелатности, екологију и енергетску ефикасност Општине Херцег Нови.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here