Доклестић: Одлука о избору директора Водовода није у складу са условима конкурса  

Поводом избора извршног директора предузећа Водовод и канализација доо Херцег Нови, на основу расписаног конкурса, 3. октобра ове године, на конференцији за новинаре говорила је в.д. извршна директорица Оливера Доклестић, која је исказала незадовољство Одлуком Одбора директора овог предузећа.  

Као један од три кандидата, сматра да је Одбор директора, доношењем Одлуке на сједници  22. новембра о избору  г. Бора Лучића на мјесто извршног директора ДОО Водовод и канализација, начинио пуно процедуралних и сушествених грешака, као и да Одлука не испуњава конкурсне захтјеве.

Одлука ступа на снагу верификацијом на наредној сједници Скупштине Општине Херцег Нови, подсјетила је Доклестић.

– Након што је 6. децембра изашла инспекторица рада, направила је анализу достављене документације. Кључно у њеном извјештају да двоје противкандидата не испуњавају услове тражене конкурсом, а то је висока стручна спрема, односно, четворогодишње студије. Одбор директора је начинио велики број грешака и на тај начин направио прекршаје из домена кривичне одговорности, због прикривања истинитости чињеница и дезавуисања јавности доношењем Одлуке, која није у складу са конкурсним захтјевима. Такође, направљен је низ намјерних или случајних грешака на моју штету уплитањем личних ставова. Инспекторка рада је  извршила увид у документацију кандидата и установила да оба моја противкандидата: Госпава Миловић и Боро Лучић немају потребну школску документацију, како прописује конкурс и Статут „Водовода“, навела је Доклестић.

Она додаје да је и даље на мјесту в.д. директора, редовно долази на посао и обавља све дужности, те када је конкурисала за мјесто директора за наредни четворогодишњи мандат, била и странка у поступку и руководилац којем се бира нови директор.

– То значи да је по Статуту, Пословнику о раду Одбора директора “Водовод и канализација” , а и Закону предсједница Одбора директора морала да се са мном консултује око свих питања, начина и критеријума за вриједновање документације и плана и програма рада кандидата, које су представили, а за избор новог директора. Госпава Миловић је завршила трогодишње студије поморства у Kотору са тзв. 180 кредита,а по конкурсу је потребно 240 кредита и четворогодишње студије. Kандидат Боро Лучић је приложио диплому, која је преведена и нострификована као Мастер примјењених наука за поморска испитивања, након завршених студија у трајању од двије године, а издата на Поморској академији „Loyda  „Middiesex“  Универзитет Лондон, Велика Британија, призната од стране Министарства просвјете. Ово значи да је достављена нострификована диплома стечена на Универзитету у Лондону, али недостају основне студије, између средње школе и ове дипломе (у висини од 240 кредита) које су једино и биле услов за мјесто извршног директора. Ова чињеница из извјештаја инспектора рада добија на значењу и активира се чим ново лице, једно од двоје наведених противкандидата, ступи на мјесто директора „Водовод и канализација“ д.о.о. Одбор директора је, до сада, направио бројне грешке и мене дискриминисао, оцјењује Доклестић.

Она је образложила да ако извршни директор није изабран конкурсом и није му именовање потврђено на сједници Скупштини општине, оснивач, предсједник општине има право да именује вршиоца дужности без расписивања конкурса а у трајању функције највише до годину дана.

-Мени је четворогодишњи мандат истекао 24.јула 2022. године и од тада сам у руководном интеррегнууму у ишчекивању рјешавања статуса директора, конкурсом или именовањем предсједника општине, без конкурса, кроз Одлуку о вршењу дужности. Предсједник општине ме именовао на мјесто вршиоца дужности извршног директора. Мјесец дана прије истека мандата, у јуну, обавијестила сам о томе Одбор директора и тада је предсједница Одбора, Мирела Перушковић, прихватила да се распише конкурс за избор. Полазећи од чињенице да сам руководила овим предузећем 5 година (годину дана као в.д. и још 4 године у мандату након конкурса из 2018. године) да сам по струци уско специјализована за рад и управљање водоводним предузећем, као дипломирани грађевински инжењер – хидротехничар, магистар заштите вода и докторант на Грађевинском, односно, Факултету техничких наука, за управљање водоводним системима, да је ово предузеће, из године у годину, почевши од 2017. до 2022, године биљежило успјех, исказан финансијским и техничким резултатима (на бијелој листи пореских обвезника привредних предузећа Црне Горе и у самом врху техничког руковођења системом водовода, по подацима Регулаторне агенције и других институција које се баве статистичким обрадама података) то сам тражила од предсједнице Одбора директора само фер однос, те да се за будуће управљање предузећем „Водовод и канализација“ одабере најбољи, а као потреба у рјешавању потреба и проблема града Херцег Новог и колектива. Ништа није тако било, казала је Доклестић, и образлаже:

–  Да је све текло регуларно, правно и сушествено, на добробит Водовода и града, а обзиром да је у питању струковна проблематика, и знајући да Одбор директора није струковно квалификован, већ је формално изабран, требала је бити установљена компетентна комисија за вриједновање кандидата и давање препоруке Одбору за избор, како је назначено у Пословнику о раду Одбора директора, члан: 6, 7. и 8. Наравно, ни тога није било. Одлука је донесена једногласна (3 : 0) за Бора Лучића, без образложења.

Становчић је саопштио одлуку, а не Мирела Перушковић, предсједница, и то јавно изречено новинарима и радницима окупљеним пред зградом “Водовода” , рекао је да је Лучић дао „бољи четворогодишњи програм за Предузеће“. Одбор директора чак ни бројно није био комплетан у моменту доношења одлуке, већ су то урадила 3 од 5 чланова (један је дао оставку а други је био одсутан због болести); од присутне тројице један је под оптужбом из прекршајне пријаве, (Горан Становчић) очигледно настројен против мене, и по мишљењу судије, морао је да буде изузет од гласања и доношења одлуке о избору директора, због очигледне необјективности. О овоме сам на вријеме обавијестила предсједника Општине, предсједника Скупштине и Предсједницу Одбора директора. Нико није реаговао, а нарочито не предсједница Одбора, која је то морала да констатује и да буде унесено у записник. Предсједница и Одбор директора нису реаговали, навела је између осталог, Доклестић.

Након пет тешких година рада у Водоводу, како каже, постигло се да предузеће буде једно од најбољих комуналних предузећа у Црној Гори;

– Мој програм рада није могао да прође пред трочланим Одбором директора, гдје једно лице није смјело да гласа. Ако то све тако прође, невезано од избора директора, остаје ми једино да јавно спалим све своје дипломе, своје чланство у Инжињерској комори, Скупштини инжињерске коморе, Удружењу ВИK-а Црне Горе, Привредној комори Црне Горе, да се избришем као инжињер, јер са оваквим ставом једног Одбора директора, нема више приче о струци, знању, способностима, школовању…

 „Водовод и канализација“ д.о.о. је припремила и одштампала План и програм рада за 2023. годину и доставила га скупштинској служби за одборнике. План има 52 стране. Одбор директора не жели да да сагласност на овакав План и програма рада, и на тај начин жели да ово предузеће казни због давања подршке мени. Овакав Одбор директора, који је ту само формално, нема сврху и мора да буде промијењен, навела је, између осталог, в.д. директора  ДОО Водовода и канализација Херцег Нови Оливера Доклестић.  

7 COMMENTS

 1. “ … приложио диплому, која је преведена и нострификована као Мастер примјењених наука за поморска испитивања, након завршених студија у трајању од двије године, …, али недостају основне студије, између средње школе и ове дипломе ( …“ Е, КОНАЧНО!! Значи Мастер а НЕ Магистар!! То је оно што ја причам: НЕ преводите Мастер са Магистар, забога, то није исто. Нарочито важи за већ наведене „Магистре са кружног тока“ којих је хиперпродукција ође у Новом. ХВАЛА.

  • Sad se pitam da li ovaj komunalni policajac koji je postavljen za direktora Doma zdravlja HN ima samo MASTER ili je Magistar kako to navode CG mediji? Može li to Radio HN da sazna i objavi?

 2. Podrška za do sada najbolju direktoricu Vodovoda i kanalizacije, svi ti nazovi stručnjaci joj nijesu ni do kolena.Olivera je bila uspješna u svemu u čemu se oprobala; struka, sport,kniževnost.Hajde neka RTV HN organizuje sučeljavanje direktorice Doklestić i tih partijskih uhljeba, posle emisije oni neće znati vrata da pogode. Bilo bi dobro dovesti i Predsjednika opštine da i njemu očita lekciju.

 3. SMIJENJENA DIREKTORICA VODOVODA I KANALIZACIJE HERCEG NOVI

  Na inicijativu Alternativa Crna Gora i na čitav niz krivičnih prijava koje smo podnijeli smijenjena je g-đa Doklestić, direktorica Vodovoda i kanalizacije Herceg Novi. Za one koji su se tek sad uključili u ovaj slučaj, Alternativa je podnijela protiv nje više krivičnih prijava za kupovinu diploma koje su plaćene sa žiro-računa firme, korupciju i namještanje tendera. Očekujemo da tužilaštvo u Herceg Novom konačno počne pravni proces, te da poštovana g-đa Doklestić odgovara za svoje postupke ukoliko ima osnova za to.

  Kao što ste imali prilike da se uvjerite do sad, Alternativa pored svog medijskog i humanitarnog rada veliki dio rada posvećuje borbi protiv kriminala i korupcije. Do sad smo pokazali da u nas možete imati apsolutno povjerenje jer NIKAD nijedan izvor informacija nije procurio u javnost. Sami bijemo bitke i skoro sve slučajeve koje preuzmemo mi i završimo! Slobodni ste slati nam dokumentaciju na mail:

  alternativacrnagora@gmail.com

  • Pravi Novljani znaju da je Olivera inženjer još iz vremena kada se diplome nisu kupovale. A ti si iz škole Jozefa Gebelsa, jer ti mimo laži nemaš drugih argumenata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here