Договорено орочено ограничавање маржи

Фото: Влада ЦГ

Трговачке марже у велепродаји и малопродаји ће бити ограничене са почетним трајањем мјера током другог квартала 2024.

На данашњем састанку предсједника Владе Милојка Спајића и потпредсједника за економску политику и министра Ника Гељошаја са представницима Привредне коморе постигнут је начелан договор о усвајању орочених мјера ограничавања трговачких маржи, које ће бити у служби заштите стандарда грађана, али уз очување економске супстанце привредних друштава из области трговине и производње, саопштено је из Владе.

Како наводе, Одлука о привременим мјерама за ограничавање цијена производа од посебног значаја за живот и здравље људи требало би да се нађе на Влади у четвртак, након чега ће моћи да се примјењује у пракси.

Тимови Министарства економског развоја и Привредне коморе ће сјутра усагласити коначне детаље, и очекује се да ће се тиме осигурати проходност мјерама о којима су разговарали привредници са челницима Владе.

-Током састанка је изражено задовољство што је постигнут одређени степен сагласности по овом питању, јер је било потребно истовремено водити рачуна о стандарду грађана, али паралелно и о функционисању малих трговина и мањих произвођача, који чине окосницу једне важне привредне гране, у којој се генерише и велики број радних мјеста, наводе у саопштењу.

Истакнута је и важност праћења и свеобухватне анализе договорених мјера, како би се увидјели финансијски и фискални ефекти. Трајање мјера такође ће зависити од анализе која ће се са Привредном комором радити периодично.

Састанку су испред Привредне коморе присуствовали предсједница др Нина Дракић и чланови Управног одбора Драган Бокан, Благота Радовић, Сања Ћаласан и Томислав Челебић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here