Додијељене награде и представљен роман „Унутрашње море“ у завршници Трга од књиге

Посљедње, осме вечери на Тргу од књиге, уручене су награде 21. Међународног сајма књига Херцег Нови и одржана је промоција романа „Унутрашње море“ добитнице овогодишње НИН-ове награде, Данице Вукићевић.

На сајму су традиционално уручене награде о којима је одлучивао стручни Жири, у саставу: Мр Вишња Косовић, Мр Ђорђе Малавразић и Воислав Булатовић.

а образложење Жирија прочитао је његов предсједник, господин Воислав Булатовић, који је и уручио плакете лауреатима. За предиван завршетак овогодишњег Сајма побринили су се Стеван Томашевић и Новица Зечевић, који су одабраним пјесмама и одличним извођењем одушевили све присутне.

Плакету за издавачки подухват године – Жири додјељује монографији историчарке умјетности Марине Матић, Манастир Савина у XVIII вијеку – православни идентитет и млетачка власт, чији је издавач Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Митрополија Црногорско – приморска СПЦ и Православни богословски факултет Универзитета у Београду….Образложење Жирија између осталог, је да је професорка др Марина Матић уобличила сложену слику политичких, економских и конфесионалних односа, управо у 18. вијеку за вријеме млетачке владавине над Херцег Новим, када се остварила иницијатива за подизање велике цркве Успења Богородичиног у Савинској дубрави…

Награда за најбољу едицију на 21. МСК Трга од књиге Херцег Нови – Жири додијељује Издавачком предузећу Clio из Београда,  за едицију АГОРА, у којој је ове године изашла и књига, Надзирање демократије, Славише Орловића, чије је представљање прије неколико вечери уприличено на Тргу од књиге…Ријеч је о академској дисциплини која проучава све аспекте људске културе…Ова едиција представља изузетан пресјек времена, из којег излазимо, али и овој којој припадамо у којем се наслућују обриси једне нове цивилизацијске ере…

Награда за најбољу Дјечију књигу Жири додијељује издавачу ОДИСЕЈА из Београда за књигу ЦРВЕНИЛО или зашто није смешно кад неког кињиш, белгијског аутора Јана де Киндера. Објављивње књиге је помогао програм „Креативна Европа“ Европске уније…Сликовница Црвенило говори о дјечаку којег су вршњаци изопштили и искључили због његове склоности да му образи црвене…Заправо, књига истражује важност прихватања разлика и супротстављања дискриминацији…

Награду за најљепшу књигу Жири додијељује издавачима Ободско слово и Штампар Макарије за двојезично издање Његошевог Горског вијенца. Ријеч је о преводу Васе Михаиловића, једног од најугледнијих америчких слависта српског поријекла, који се појавио у Америци 1986. године. Три године касније изашло је репринт издање у Београду.И овај превод потврђује да је Његошево дјело једно од кључних насљеђа евопског романтизма, а Његош пјесник и мислилац који је водио плодотворни дијалог са европском цивилизацијом…Читав тај ритуал који претходи суочавању са Његошевим ванвременским текстом чини да се и сам читалац осјети не само посебним и повлашћеним, што једно овако издање држи у рукама, стоји , између осталог, у Образложењу награда  које је додијелио Жири 21. МСК Херцег Нови.

Током вечери представљена је књига Данице Вукићевић. О књизи су говорили  књижевни критичар Милена Ђорђијевић и ауторка.

Даница Вукићевић језичком суптилношћу трансформише фрагментарни начин писања у цјеловиту романескну слику света. Управо та романескна слика света је кључна за овај роман.

Милена Ђорђијевић говори како то дебитанти смело и снажно могу да постану најбољи. Друго, да врсна песникиња постане снажан романописац, а трећа ставка је да је она жанровске природе.

-„Унутрашње море“  показује како теорија капитулира пред романом…Свет који нам је представљен као фрагментаран и несакупљив, али Даница успева  да га повеже у тоталитет. Од фрагментарности долази се до душе и Бога. Читалац постаје активан судионик… Јунакиња у роману каже да је душа велика и да се не продаје за кикирики. Ми кажемо да овај роман не продаје душу за кикирики, навела је Ђорђијевић.

Ауторка књиге Даница Вукићевић поред пjесама, пише прозу, есеје, књижевне критике. За књигу „Унутрашње море“, ове године добила је НИН-ову награду за роман године…Члан је Српског књижевног друштва. Живи и ради у Београду.

Подсјећамо, организатори овогодишњег МСК Трг од књиге, Херцег Нови су ЈУ Градска библиотека и читаоница и Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови. Чланови Извршног одбора су Ана Замбелић Пиштало, Јасна Маслан и Милош Радуловић. У Програмском савјету су: Младен Весковић, Никола Маловић, Драгана Типсаревић, Мр Ђорђе Малавразић и Јасна Маслан.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here