До краја године конкретна рјешења за ватрогасце

Фото: Фликер/ Влада ЦГ

Ватрогасци из већине црногорских општина, међу којима и припадници Службе заштите и спашавања Херцег Нови, протестовали су данас испред зграде Владе. Након састанка са премијером Дританом Абазовићем и министром унутрашњих послова Филипом Аџићем, договорено је да ће до 31. децембра бити промијењено законско рјешење одговарајуће за систем заштите које ће омогућити и посебан коефицијент за обрачун зарада. Направљен је списак ватрогасаца, припадника Војске и добровољаца и прослијеђен Министарству финансија како би се исплатиле обећане накнаде током пожарне сезоне.

Измјенама закона и учешћем у радној групи биће побољшан статус ватрогасаца, казао је предсједник Струковног синдиката ватрогасаца Горан Трипковић.

Фото: Фликер/ Влада ЦГ

– Схватили су наше проблеме и изразили спремност да се они што прије ријеше. Подржавамо идеју да се придружимо радним групама како би систем заштите и спасавања стао на здраве ноге, а све у интересу наших грађана. Требаће времена док се дефинишу законска рјешења, након што дамо предлоге на радној групи, али на концу ћемо имати бољи и оперативнији систем.

До бољих зарада доћи ће предложеним измјенама Закона и другачијим коефицијентом, казао је Трипковић.

– Када је ријеч о обрачуну зарада, договорили смо са Министарством финансија измјене и допуне Закона о зарадама гдје ћемо бити препознати посебним коефицијентом. Изузетно смо задовољни састанком и постигнуто је и више него што смо очекивали због чега захваљујемо премијеру и министру на разумјевању.

Фото: Фликер/ Влада ЦГ

Премијер Дритан Абазовић поручио је да је потребно њихов статус системски рјешавати у Црној Гори.

– Прва ствар је да кренемо у реализацију нових закона који ће потврдити ваш статус и омогућити да имамо већи професионализам и да одређени јавашлук који можда постоји унутар система некако буде превазиђен. Колеге су рекле о неколико модела које постоје у земљама региона и треба одабрати шта је најбоље, а ви да се усагласите са другим секторима у друштву. Када се усагласите нека иде иницијатива према Влади, казао је Абазовић.

Закон ће до 31. децембра службе заштите препознати на други начин и самим тим ће им коефицијенти на плате бити повећани, навео је Абазовић и додао да ће та рјешења бити предвиђена буџетом за наредну годину.

Абазовић је казао и да је направљен списак свих ватрогасаца и оних који су учествовали у гашењу пожара и добиће надокнаду, као и да подржава системско рјешавање статуса ватрогасаца.

Фото: Фликер/ Влада ЦГ

– Да ли је то модел који имају Хрватска, Србија, то морамо заједнички ријешити, казао је Абазовић.

Из Струковног синдиката ватрогасаца су раније објаснили да им обрачун зарада по Европи сад није препознао минули рад, ноћне и прековремене сате, што ће новим законским рјешењима бити измјењено.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here