До 1. маја сва купалишта у зони морског добра да буду потпуно уређена

Ћоровића плажа

У оквиру припрема за предстојећу туристичку сезону почеле су активности на уређењу плажа на подручју новске Општине.

Сва купалишта до 1. маја би требало да буду у функцији и прописно уређена. Закупци су у обавези да организују спасилачке службе, да 50 одсто плаже буде ослобођено од мобилијара и да поштују остала правила, казао је гостујући у емисији Новско јутро начелник службе за контролу купалишта у зони ЈП Морско добро Срђан Радић.

Срђан Радић

 – Политика предузећа Морско добро је да се све уговорне обавезе поштују, а уназад неколико година то је подигнуто на већи ниво. Активности су подијељене у двије фазе у току године. У првих шест мјесеци смо фокусирани на закључење комуналних уговора и одржавање комуналног реда у свих шест приморских општина. У другом дијелу од почетка маја наши корисници су дужни да закључе, односно, продуже трајање уговора за предстојећу сезону. Сваки корисник је дужан да 1. маја купалиште стави у функцију. 

Контролори Морског добра током цијеле године обилазе терен.

 – Склопили смо уговоре са комуналним предузећима о одржавању и чистоћи у зони морског добра. Контролор прати испуњавање уговорних обавеза комуналних предузећа и након извјештаја реализујемо наше обавезе из тих уговора према њима. Све те активности су у циљу унапређења туристичке понуде града, оцијенио је Радић.

Он истиче да, као јавно предузеће, акценат посебно стављају на безбједност у зони морског добра. Апелују на закупце да брину о плажама: 

 -Комунално предузеће је дужно да чисти плаже, уколико на том потезу нема закупца. Након закључења уговора са Морским добром, закупац има низ обавеза, које проистичу из тог уговора. Оно што нам је битно је да, уз Уговор, наш корисник добија таксативно наведено шта би све требало да уради, односно, како да организује купалиште које је добио у закуп. Закупац би требало да поведе рачуна о организацији тушева, одржавању чистоће и других елемената. Много је битна организација спасилачке службе. Стање на терену требало би да у потпуности одговара условима, које су закупци добили уз уговоре са Јавним предузећем за управљање Морским добром, објаснио је Радић.

Петогодишњи план закупа у Јавном предузећу Морско добро, истиче ове године.

– Свим нашим закупцима ове године је на снази уговор о закупу са Морским добром. Након ове туристичке сезоне Јавно предузеће за управљање Морским добром расписаће тендер за све нове локације, односно, купалишта на подручју Црногорског приморја.

 За ову годину усвојен је нови цјеновник услуга ЈП Морско добро:

– Цјеновник је коригован, с обзиром да смо у претходном периоду имали ниску цијену квадрата купалишта. Цјеновник ће бити примјењен уз нове уговоре и нови петогодишњи план, казао је Радић.

У случају непоштовања уговорних обавеза, као што је да 50 одсто простора купалишта буде ослобођено од мобилијара, наш саговорник истиче, да ће ове године контроле бити ригорозније и да ће закупци сносити посљедице, уколико се не буду придржавали прописа о условима држања плаже.

За једно од тежих повреда прописа – закупац добија опомену пред раскидање уговора, коју ће изрећи служба Морског добра за уступање и контролу купалишта. 

Уколико се у току једне календарске године закупцу догоде двије теже повреде уговорне обавезе, долази до раскида уговора и  укидање референце за нови уговор. Уколико се раскине уговор, закупац не може више да конкурише за исту локацију.

У ЈП Морско добро, такође су покренули акцију за постављање рампи за особе са инвалидитетом и надају се да ће ове године у том погледу ситуација на купалиштима бити примјеренија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here