Дневни центар Херцег Нови примјер за садржајан боравак дјеце са сметњама и тешкоћама у развоју

Дневни центар

Jавна установа Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју Херцег Нови , након краће љетње паузе, наставља са радом.

Директорица Дневног центра Драгица Косић и организатор Петар Ковачевић

Завршен је колективни годишњи одмор запослених у овој установи, као и у већини установа овог типа у Црној Гори, навела је у емисији Наше јутро, директорица Дневног центра Драгица Косић:

– Планом годишњих одмора, предвиђена је пауза крајем јула и почетком августа, тако да задње двије недеље овог мјесеца, почињемо да радимо. Због обима послова дио администрације остане да ради. Објекат се у овом периоду сређује, тако да је ово искоришћено вријеме, навела је Косић.

Она истиче да Индивидуални  план рада у консултацији са колегама из Центра за социјални рад, доносе на сваких шест мјесеци. Поред индивидуалног, постоји рад са дјецом у групи.

Организатор у Дневном центру Петар Ковачевић објашњава концепцију рада са дјецом и младима у овој установи:

– Имамо уобичајене рутине у организацији рада, сваки дан је нешто друго. Радни дан почиње у седам часова, запослени који су задужени за  рад са дјецом, припремају се за посао и договарају активности за тај дан. Возач и медицинска сестра, иду по кориснике који у установу долазе  до осам часова, потом имају слободне активности, до доручка у 8:30 и слиједи индивидуални рад. Индивидуалним радом са дјецом и младима се баве психолог, педагог, физиотерапеут и ја као професор физичког васпитања. Обухваћен је рад у свим сегментима, наводи Ковачевић.

Он додаје да је у 11:30 ужина и потом настављају индивидуални и рад у групи:

– Тада нам се прикључују дјеца, која похађају ОШ у Зеленици а имамо и дјецу из ОШ Милан Вуковић, када смо у пуном капацитету. Ручак је у 13:30 и послије су слободне активности до 14:40 када се дјеца развозе  кући, прича Ковачевић.

Поред индивидуалног и рада по групама, често организују тренинге за дјецу у пливању. Сви запослени су укључени у те активности, прошли су обуку.

Дневни центар, собе за кориснике

Придржавају се основног распореда рада. Планирају да у наредном периоду укључе и рад са питограмима, гдје ће имати свој кутак и ту ће бити слике које илуструју шта ће свако дијете радити тога дана.

Донацијама које добили од привредника жељели су да направе камп за дјецу и родитеље, који ће трајати од 30. августа до 1. септембра у етно село Брезна Пријављен је велики број дјеце са родитељима. Дјеца се радују  екскурзији и другим садржајима којима обогаћују њихове активности и боравак мимо установе у Суторини, оцијенила  је Косић и додала:

– Добро да и родитељи прихватају идеје и да су наши сарадници. Недавно је група дјеце и младих са сметњама боравила у одмаралиштима у Бечићима и на Ивановим коритима на Ловћену, који су ишли са нашим васпитачем и у пратњи родитеља. У тим одмаралиштима су им понудили садржајне активности. Ту су дјеца, родитељи и ми задовољни. Био је то лијеп боравак на љетовању, сматра Косић.

Привредници Херцег Новог и јавне установе подржавају активности које организују у Дневном центру, како би дјеца отишла на путовања и тамо боравила са другом дјецом и младима из земље и региона и понијела лијепе успомене са тих дружења.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here