ДНЕВНИ ЦЕНТАР БЕЗ УПЛАТЕ ИЗ МИНИСТАРСТВА ОБИЉЕЖАВА ДАН ОБОЉЕЛИХ ОД ДАУНОВОГ СИНДРОМА

У свијету се данас обиљежава Свјетски дан особа обољелих од Дауновог синдрома, а 21. март симболично је изабран јер је у основи те болести присутност три хромозома умјесто два, на 21. хромозомском пару. Овај међународни датум установљен је 2006. године.

Иако из Министарства већ три мјесеца изостаје уплата за штићенике, у Дневном центру за дјецу са сметањама и тешкоћама у развоју овај дан обиљежен је креативном радионицом, прича за РТХН директорица Драгица Косић.

– У децембру, јануару и фебруару ове године нисмо добили ништа, јер је Центар за социјални рад Херцег Нови донио рјешење да држава више не учествује, што је по мени потпуно неразумно и нелогично. Позивају се на неку одлуку из 2020. године, још док је министар био Кемал Пуришић. Не могу да вјерујем да смо дошли у ситуацију да постављамо питање, да ли ће држава да финансира тих јадних 150 еура по кориснику – наводи она.

Косић истиче да је Центар при крају резерви, али апели Министарству финансија и социјалног старања немају одзива. Помака није било ни након састанка са Центром за социјални рад и Општином Херцег Нови.

У Центру је тренутно 12 корисника, а од њих један дјечак је са Дауновим синдромом.

– Раније их је било више. Двије кориснице су напустиле Центар када су напуниле 26 година. Код нас нема већег броја дјеце са тим обољењем, али чини се да је више њих са елементима аутизма или комбинованих сметњи. Мислим да је то ствар здравственог система и да они имају неке прецизније податке – информише она.

Друштво у Црној Гори урадило је доста на побољшању услова живота не само за обољеле од Дауновог синдрома, већ за све малишане са сметњама и тешкоћама у развоју. Изградњом Дневних центара друштво је показало бригу и жељу да помогне, сматра Косић.

– Ових дана интезивно преговарамо и покушавамо да се увежемо тако што ће можда дјеца из вртића или школа користити услуге које смо ми у стању да пружимо. Трудимо се да увијек доносимо неке нове идеје и радимо нешто ново и да будемо видљиви, да са дјецом будемо на неким манифестацијама у граду, позивамо госте, одлазимо на излете. Желимо да нас виде и да људи дођу и виде шта ми радимо – наводи она.

Запослени у Дневном центру од ове године посједују и лиценцу за савјетовање родитеља. Са дјецом индивидуално свакодневно раде психолог, педагог, физиотерапеут и професор спорта, који користе иновативне и креативне методе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here