“ДЈЕЧАК КОЈИ ЈЕ САЊАО МОРЕ” – РЕАЛНА БАЈКА О УСАМЉЕНОСТИ

Пред најмлађом херцегновском публиком, у Дворани Парк изведена је синоћ награђивана представа “Дјечак који је сањао Море” Зијаха Соколовића, у продукцији Позоришта лутака из Мостара. Малишани су гледали бајку уоквирену у реалну причу о усамљености дјетета. Комад је изведен у комбинацији лутака и живих глумаца.

Према ријечима Игора Видачковића, члана екипе која је одиграла представу, Херцег Нови је град којег карактерише предивна публика, пред којом је увијек задовољство играти.

– Било је заиста сјајно, као и увијек. Драго нам је доћи у Херцег Нови. Мислим да је публика јако лијепо реаговала. Дјеца су се смијала тамо гдје се требало смијати, били су озбиљни тамо гдје је представа ишла озбиљним током, тако да мислим да су нешто научили и да су се на крају лијепо и забавили – наводи он.

Видачковић открива да је Позориште лутака из Мостара, поред Херцег Новог, већ обишло неколико фестивала по БиХ и региону, а како наводи, имају пуно планова за наступајућу сезону.

– Намјеравамо да радимо нову представу. Режираће је Јелена Ђорђевић из Ниша. Све иде својим током, надамо се да ће ситуација са пандемијом попустити, тако да ћемо моћи „пуним једрима“ кренути у нову сезону и радити пуним плућима – истиче Видачковић.

Глумица Позоришта лутака Мостар Нина Поповић прича да је у Херцег Новом лијепо играти, јер је публика одгојена за позориште, увијек пуна енергије коју преноси на глумце.

Представу „Дјечак који је сањао море“, како наводи Поповић, већ је погледала многобројна пубилка у региону.

– Јако смо задовољни како напредује престава. Освојили смо пар награда у Сарајеву на Међународном фестивалу професионалних луткарских позоришта „Лут Фест“. Имамо још доста планова, очекује нас пуно гостовања – казала је она.

Екипа мостарског позоришта у више наврата гостовала је пред херцегновском публиком, а Поповић не крије одушевљење ни градом ни људима.

– Херцег Нови је посебан, зато што има море и медитерански дух. Људи су фини, љубазни, гостољубиви, увијек је лијепо доћи овдје – истиче Поповић.

Гостовање представе Позоришта лутака из Мостара у оквиру обиљежавања Дана града био је повод васпитно-образовним установама да са ЈУК Херцег фестом обнове активности које прожимају умјетност и едукација. Због тога је представа на репертоару и данас у јутарњем термину, како би разговор о темама које овај комад покреће био настављен у учионицама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here