Ђаковићеви Божићни интервјуи са митрополитом Амфилохијем трајно свједочење

Kњигa Перице Ђаковића „Христос се роди: Божићни интервјуи са блаженопочившим митрополитом Амфилохијем (Радовићем)“ представљена је синоћ у Дворани Парк. Ова књига обрађује период од 2014. закључно са 2020. годином.

Публициста Јован Маркуш, дугогодишњи сарадник митрополита Амфилохија, који заједно са монахом др Павлом Кондићем ради на коначној систематизацији митрополитових дјела је истакао да је било задовољсто бити савременик таквог мислиоца.

-Митрополит Амфилохије је оставио велико духовно благо и богаство у више од 40 написаних књига. Обновио је и подигао са својим сарадницима у Митрополији и са својим вјерним народом преко 700 цркава и конака широм Црне Горе, рекао је Маркуш.

Маркуш је оцијенио да је ова књига изузетна не само због те хронолошке биографије митрополита, већ може да буде уџбеник, јер када човјек прочита књигу, видјеће многе одговоре на које наши људи можда раније нису знали да одговоре.  

-Нема ту богословских теолошких, него животно искуствених и историјских ријечи. Митрополит је био чудесна личност, а то ће вријеме показати. Ово Перицино дјело заслужује не само похвале, већ ће остати као трајно свједочање и чак мислим да би сваки свештеник требало да је има. Ту има много детаља на које они у свој пастви народу дају одговоре и слиједе тај пут нашег митрополита, казао је Маркуш.

Ђаковић је један од ријетких новинара који је имао прилику и благослов да више пута разговара са митрополитом Амфилохијем, казао је парох и aрхијерејски намјесник херцегновски Обрен Јовановић.

-Свима ће нам користити да чујемо ријечи Божије које је митрополит говорио уназад десет година. Читаоци када буду прелиставали странице ове књиге прочитаће много митрополитових мисли. Он је био један визионар, као да је предвидио неке догађаје. Из неких интервјуа видите као да је гледао ово наше вријеме. Поред духовне стране видјећемо и то шта је он својим духовним очима могао да види. Књигу препоручујем свима, а посебно ће бити корисна младим новинарима да виде како се раде интервјуи са људима који су у цркви и науче црквени ријечник.

Новинар Ратомир Мијановић из Требиња говорио је о сусретима са митрополитом, као и о разговорима са владиком Антанасијем који је био дан млађи од митрополита Амфилохија.

-Границе између Херцеговине и Боке, односно Црне Горе, нису међе већ кичма нашег живота. Ти благи људи били су наш ослонац и на херцеговачком фронту гдје сам и ја био и нашим породицама у рату и поратном сиромашту. Колега по перу, Перица Ђаковић, са књигама „Морачи Јасновидац“ која је промовисана и у Требињу, а Бог ће дати и „Христос се роди“, оставио је диван траг, запис о нашем Ђеду, казао је Мијановић.

Први дио збирке интервјуа са блаженопочившим митрополитом Амфилохијем Радовићем „Морачки јасновидац“ објавио је 2022. године. Истиче да је пресрећан што је испунио обећање и са ове двије књиге на неки начин крунисао дугогодишњи каријеру.

-Нема већег задовољства него крунисати каријеру књигом са једном великом громадом која је обиљежила период у којем је живио. Митрополит Амфилохије Радовић један од највећих умника свога времена у комплетном хришћанству, казао је Ђаковић.  

С обзиром на то да митрополит Амфилохије није са нама трудили смо се да књига буде онаква како су интервјуи рађени од 2014. до 2020, додао је он.

-Интервјуи су интегрални, двочасовни. Оно што мене посебно радује што сам добио и оцјену од људи који се у ово разумију више него ја, да смо направили једну историјску причу, дотакли митрополита на други начин, закључио је Ђаковић.   

Књигу Перице Ђаковића „Христос се роди: Божићни интервјуи са блаженопочившим митрополитом Амфилохијем (Радовићем)“ објавила је Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори. Наредна промоција књиге биће организована у Новом Саду 21. фебруара.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here