Дигитална школа програмирања за дјецу и у Херцег Новом

Дигитална Академија у фебруару наредне године организује  Digital Bee школу програмирања за дјецу у Херцег Новом , након што је овај вид образовања заживио у Подгорици.  Digital Bee посједује лиценцу Министарства просвјете за извођење овог програма.

Живимо у дигиталном добу, а како технологија свакодневно напредује, пожељно је да малишани науче како да у IT свијету развијају и своје креативне потенцијале.

Гошће у емисији Новско поподне биле су математичарке по образовању, Јасна Пејовић и Валентина Радуловић, из Digital Bee Академије, које су говориле о својим искуствима и циљевима овог вида едукације. Знања из информационе, дигиталне технологије и њихових вјештина подијелиће са малишанима у Херцег Новом.

Digital Bee академија је произашла из потребе да се усмјере млади, који, углавном, пуно времена проводе у дигиталном свијету, објашњава Јасна Пејовић:

Јасна Пејовић

– Наша идеја је била да се посветимо едукацији дјеце. И ми смо мајке, имамо укупно шесторо дјеце, суочили смо се са проблемом да дјеца некако  постају конзументи неких дигиталних садржаја. Поставља се питање колико тога они могу  да корисно употребе, у садашњем и будућем тренутку. Сва дјеца требају да раде и пронађу занимање, у коме ће бити задовољни, да привређују и да живе, јер данас нема занимања у којем нема неке дигитализације. Идеја је била да дјеца на свим нашим програмима науче, прије свега, програмирање. Циљ је да дјеца савладају рачунарски начин размишљања, науче основе програмирања, иако не морају сви да постану програмери. Важно је да они виде да то могу. Наш програм је мало другачији, од било којег који постоји,чак би рекла, на Балкану. Он је више од програмирања, јер  укључујемо и развој неких других компетенција, појашњава Пејовић.

Курс је  усклађен дјеци ширег распона година, на којем их едукују кроз програмерске алате. Осим програмерских елемента њихова едукација утиче и на развој логике, емоционалне интелигенције, објашњава  Валентина Радуловић:

Валентина Радуловић

– Примарно као математичарке по струци, као мајке и лидерке у озбиљним корпорацијама смо се стално бавили људима, едуковали их, менторисали. Оно што смо препознали и у пословном амбијенту и са нашом дјецом, а то каже и свјетски економски форум, институтције и организације, препознали смо да је рачунарски начин размишљања један сегмент, а много битније је емоционална интелигенција, креативност, логика.  Наш програм је више од програмирања и то је оно што нас одваја од онога што се нуди не само у Црној Гори, него и у региону. У оквиру курса, дјецу осим што едукујемо кроз  програмерске  алате, усклађене узрасту,бавимо се са њима и развојем логике, креативности, на начин да могу да примјене у било ком занимању којим се буду бавили, наводи Радуловић.

Пејовић наводи примјер да дјеца већ на првом часу могу да направе игрице и могу да покажу родитељима и другарима у школи и они одједанпут постају ствараоци, што им даје самопоуздање.

 

– Учимо како да ријешавају конфликт. Поразговарамо са њима они дају пуно примјера и причамо о томе како би ријешавили тај конфликт. И они кроз програмирање  игрице покажу примјере. То је анимација гдје ликови разговарају, и на тај начин покажу примјере лошег и доброг  ријешавања конфликта. Кроз играње те игрице уче о рјешавању конфликта и то могу да подијеле са другарима у школи, додаје Пејовић.

Јасна и Валентина су магистри, сертификовани тренери за развој емоционалне интелигенције, математичарке и програмерке са едукацијом коју пружају дјеци. Имају дугогодишња искуства у IT и на разним лидерским  позицијама. Оне су у предузетништву након рада у корпорацијама,  у „start up“ свијету и сматрају да им је ту њихова снага и моћ, коју им нико не може одузети.

Недавно је у Црној Гори гостовао  бивши потпредсједник Googla Џефри Хубер, еминентно лице у домену вјештачке интелигенције, поручио је на панелу  на којем је Пејовић била модераторка,  да би Црна Гора требало да улаже више у едукацију и требало би да сва  дјеца науче програмирању, јер у будућности неће бити занимања које неће бити повезано са програмирањем. Према њеним ријечима објашњавао је начине шта требало да се уради да би Црна Гора била конкурентна на свјетском тржишту и да нема проблема са запошљавањем.

– На нашем микро еко-систему је то оно што препознали,  да је једини пут да се едукујемо, како бисмо ми ту вјештачку интелигенцију могли да користимо, и како бисмо управљали промјеном, а не само да се промјена дешава, навела је Радуловић.

Валентина и Јасна су кроз свој „start up“  направили синергију  између примјењене психологије и програмирања, апликацију за развој емоционалне интелигенције, које се користе на UNDP, престижним универзитетима и многим другим компанијама. Њихов рад представља продукт разноврсних интересовања, знања и алгоритамског начина разимшљања.

За одрасле  пружили су могућност онлајн праћења курса програмирања.

Предуслов за улазак у свијет програмирања да дјеца знају да читају и пишу на ћирилици. Дјеца од 9 до 12 година могу да брзо напредују, да стварају и користе програма , анимације и игрице. Са старијим узрастом, дјецом од 13 до 16 година  радиће програмирање за стварање web aplikacija. На крају ће моћи да креирају своје пројекте и да представе шта су научили. Програм траје 14 седмица.

И у Херцег Новом ће од фебруара, кренути школа викендом за двије групе полазника.Час траје 90 минута. Родитељи из Херцег Новог су заинтересовани да упишу дјецу на  овај вид едукације. Промотивна кампања је у току.

Са Инстаграм профила: Контакт телефон/вибер 067227722

Булевар Светог Петра Цетињског 114, Подгорица 81000

digitalnaakademija.me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here