Делегација Херцег Новог на 76. Фестивалу цвијета бадема у сицилијанском Агриђенту

Мажоретке и Градска музика Херцег Нови учествују на 76. фестивалу „Mandorlo in fiore“ у сицилијанском граду Агриђенте, а у свечаној поворци на отварању била је и секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало. Као што Херцег Нови слави мимозу, у овој италијанској пријестоници културе за 2025. годину организују фестивал у част цвијета бадема.

Ове године од 9. до 17. марта међу више од 1 300 учесника из 22 државе свијета су домаћи и интернационални умјетници, музичари, фолклорне групе, кувари и локални продуценти који стварају живу и мултикултуралну атмосферу, а фестивал чине спектаклом талента и креативности. Цвијет бадема представља симбол прољећа на Сицилији, поновног буђења и препорода природе након дуге зиме.

Дио Празника мимозе и традиције Херцег Новог представили су мажоретке и Градска музика и сваким наступом изазвали посебне емоције мјештана и других учесника фестивала.

Повезивање два града, оба туристичка, фестивалска и богата културним дешавањима, увијек доноси позитивне ефекте, бољу међународну сарадњу и размјену искустава, казала је секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.

-Задовољство је што смо на фестивалу који је изузетно значајан и посјећен у Италији, традиционалан – 76. по реду. Основна порука је да култура спаја и да се дијалогом и уважавањем различитости једино напредује. Имамо шта да видимо и научимо кад је организација великог фестивала у питању. Преко 1 300 учесника. Централни догађај се одвија испред храма Конкордиа у Долини Храмова која је под UNESCO заштитом, казала је Замбелић Пиштало.

Археолошку област Агриђенто UNESCO је уврстио на листу свјетске баштине у новембру 1997. с обзиром на то да је овај град био један од највец́их из античког медитеранског свијета и да је сачуван у нетакнутом стању. Велики низ дорских храмова један је од најистакнутијих споменика грчке умјетности и културе. Граница локалитета обухвата читаву територију античког полиса, укључујући екстрамуралну област некрополе, значајне површине стамбеног подручја хеленистичког и римског Агриђента, сложену мрежу подземних аквадуката и широки дио земљишта на коме се још увијек налазе неископане археолошке структуре.

Посјета и боравак новске делегације у Агриђентеу доноси бројне могућности за даљу сарадњу на пољу културе, фестивала, међународне сарадње и размјене искустава, с обзиром на то да и Херцег Нови очекује упис тврђаве Форте Маре на UNESCO листу свјетске баштине, али и да подједнако предано његује традицију фестивала, квалитетних културних дешавања, очувања тврђава и слично.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here