ДАНИ СРПСКЕ ЋИРИЛИЧНЕ ПИСМЕНОСТИ- ИЗЛОЖБА ФАКСИМИЛА МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ

80

Изложба факсимила Мирослављево јеванђеље  коју је приредио Вељко Топаловић биће уприличена вечерас у 20:30 цркви Светог Архангела Михаила на Белависти. То је програм који отвара манифестацију Дани српске ћириличне писмености, а која се први пут организује у Херцег Новом.

Манифестација, чији је циљ чување културног наслијеђа, српског језика и ћириличног писма, почиње вечерас и трајаће до краја септембра. Имаће четири програмске целине, казао је предсједник НВО Ризница старих умјетничких заната и вјештина Херцег Нови, Саво Моровић који је био гост Новског јутра:

-Изложба факсимила (фототипског издања) Мирослављевог јеванђеља у цркви Светог Арханђела Михаила, организована је поводом 110 година од њеног освећења. Биће отворена од 13. до 19. септембра. Ову изложбу приређујемо захваљујући сарадњи са пријатењем Гораном Вуком Мећавом из Бања Луке, који нам је донио ово фототипско издање. Наредни програм је изложба калиграфских ћириличних рукописа Душана Мишића , познатог мајстора калиграфије из Београда, а која ће бити отворена  од 16.до 24.септембра, казао је Моровић.

 У оквиру манифестације биће организована и школа ћириличне калиграфије ,,Путем Његошевог писма“, најавио је Моровић:

-Овај програм биће реализован у  Његошевој школи код цркве Светог Спаса на Топлој гдје се Његош образовао код учитеља Јосифа Троповића. Школу ће водити  мајстор калиграфије Душан Мишић, а трајаће од 17. до 23. септембра. Полазници школе требају имати склоност ка вештини лијепог писања. Последњи програм је изложба радова полазника школе калиграфије у галерији Фресака од 24.до 30. септембра, казао је Моровић.

Манифестацију Дани српске ћириличне писмености организује Црквена општина Топаљско-херцегновска, а реализатор је НВО Ризница старих умјетничких заната и вјештина Херцег Нови. Покровитељи манифестације су Општина Херцег Нови и МСП Републике Србије Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here