Данас је Велики четвртак

Црква Светог Архангела Михаила

Православни вјерници данас обиљежавају Велики Четвртак, успомену на Тајну вечеру Исуса Христа са апостолима.

Сjећање на Последњу или Тајну вечеру, коју је Исус Христ имао са својим апостолима, вjерници обиљежавају на Велики четвртак. На Велики четвртак се уводи чудесна молитва и најављује Јудина издају.

Дан прије него што је распет, Христос се са ученицима вратио у Јерусалим и заједно са њима вечерао. Дао им је хљеб – који је симболисао његово тело и вино, као симбол његове крви, чиме је установљена Света тајна причешћа која се до данас практикује.

Током вечере Христ је рекао да ће га један од њих издати, што се, према Библији и догодило. Издао га је Јуда Искариотски за 30 сребреника, које му је платио јеврејски свештеник Kајафа.  

У црквама Св. Спаса на Топлој и Св. Архангела Михаила на Белависти литургије ће почети у 9 часова. Велико бденије са читањем 12 страдалних Јеванђеља је у 18 часова.

Сутра, на Велики Петак биће обиљежена успомена на Страдање Исуса Христа на Голготи. У знак сјећања на најтужнији догађај за хришћане биће служени Царски часови, са почетком у 8 часова у цркви Светог Архангела Михаила. Изношење Плаштанице и читање Статија биће обављено у црквама Св. Спаса и Светог Архангела Михаила на Белависти од 19 часова.

На Велику Суботу Света литургија и освештање Васкршњих јаја биће обављено у црквама Св. Спаса и Св. Архангела Михаила, са почетком у 9 часова.

На Васкрс, поноћна литургија и Пасхално јутрење биће служени у црквама Светог Спаса и Светог Архангела Михаила.

Васкршња литургија у храмовима Св. Спаса на Топлој и Св. Архангела Михаила на Белависти почиње у недељу, у 9 часова. 

Парохија Мокрињска обавијештава да ће у храму Свете Варваре на Мокринама, у недељу на Васкрс бити служена Васкршња литургија, са почетком у 9 часова. Биће обављено освештење Васкршњих јаја.  

Свечане литургије биће служене у свим храмовима.

На Васкршњи понедељак, света Архијерејска Литургија биће служена у храму Свете Тројице у Kутима, коју служи митрополит Јоаникије са свештенством, а у наставку традиционална литија.

На Васкршњи уторак, Св. литургија биће саборно служена у храму Светог Теодора Ушакова на Савини, са почетком у 9 часова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here