ЦРВЕНИ КРСТ ХН НА УСЛУЗИ ГРАЂАНИМА, ТРЕНУТНО 150 ЗАХТЈЕВА ЗА ПОМОЋ

У Општинској организацији Црвеног крста у Херцег Новом расте број активности како би што боље одговорили потребама грађана. Удружили су снаге са одређеним организацијама и установама, јер како истичу, заједничким дјеловањем могу постићи много више. Уз остале активности, примарна је обезбјеђивање хуманитарне помоћи грађанима.

Број захтјева за помоћ порастао је за трећину, казала је Милена Шћекић, вд секретара Црвеног крста Херцег Нови, а грађани им се обраћају свакодневно.

– Тренутно имамо 150 захтјева за помоћ. Нисмо могли свима изаћи у сусрет, то нам је заиста жао, али морали смо направити листу приоритета и пружити помоћ коме је у том тренутку најхитније. То не значи да ћемо остале заборавити, него да ћемо се потрудити да и њима обезбједимо помоћ, само морамо да замолимо за стрпљење јер не можемо свима одмах изаћи у сусрет.

Одзив привредника је за сада добар, али нажалост, није довољан објашњава Шћекић и додаје да су захтјеви грађана различити.

– Свакодневно имамо грађане који се јављају за помоћ, одређени број њих је у континуираној потреби да им се пружи помоћ, а неки се и први пут јављају. Уз уобичајене захтјеве који се односе на обезбјеђивање хране и хемије, имамо и молбе да обезбједимо љекове, хигијенске артикле за дјецу, посебно за бебе, помоћ старијим лицима која су сама да им се оде у трговину, као и пружање психо-социјалне помоћи.

Објашњава да ситуације попут актуелне увијек у људима са ових простора буде одређену панику па људи у страху желе створити одређене залихе намирница, а Црвени крст прати ситуацију и реаговаће на вријеме.

– Овакве ситуације попут актуелне, изазивају у људима панику, обраћају се за помоћ, а онда кроз дубљу причу схватимо да им је потребан само разговор да знају да има неко ко ће им помоћи ако се ситуација погорша. Управо психо-социјална подршка представља оно што је јако важно у нашем раду. Редовно пратимо ситуацију и сходно томе ћемо реаговати, нисмо сами, увијек имамо подршку ЦК Црне Горе, у сталном смо контакту и са привредним друштвима која су у могућности да донирају.

Како је казала, прате и ситуацију када је ријеч о пријему украјинских избјеглица и пружања помоћи, али за сада бројке нису алармантне, а грађани Украјине су највећим дијелом концентрисани у јужној регији.

Пред активистима Црвеног крста и у наредном периоду су бројне акције, прича Шћекић.

Једна од активности које ће бити у фокусу у наредном периоду свакако је рад са младима. Они заиста представљају један велики ресурс наше организације, али и самог друштва и заједнице у којој функционишемо, јер они су увијек најбољи промотери свега онога што организација Црвеног крста представља. Хуманост, непристрасност и волонтеризам који ми гајимо је нешто што увијек путем младих најбоље стиже до шире заједнице и они увијек буду ти који су у суштини најбољи промотери и  гласноговорници рада организације.

Осим рада са рањивим категоријама друштва, планирају и покретање новог програма који промовише здраве стилове живота

-Након рада са младима, свакако на ред долазе и неке појединачне рањиве категорије; рад са старијим лицима, рад са лицима са инвалидитетом, развијање програма здравог старења у овој организацији, који је намијењен свим циљним групама, јер само назив здраво старење врло често нас повуче на то да је ријеч о старијим лицима. Уствари је то нешто што је намијењено свима нама, и усвајању неких здравих навика, здравих стилова живота који нам просто могу помоћи да ту старост дочекамо на прави начин, да будемо здрави и да и даље будемо корисни учесници друштва.

Потписивањем меморандума са Клубом добровољних давалаца крви ХН, желе постићи још боље резултате на овом пољу, објашњава Шћекић.

Једна од редовних активности Црвеног крста је промоција добровољног давалаштва крви и апел грађанима да се придруже.

-Сматрали смо правим потезом да се удружимо са Клубом добровољних давалаца крви који је једини тог типа у нашем граду, да удружимо снаге јер индивидуално се може постићи резултат али никада као кад се удруже снаге. Већ имамо план заједничких активности а једна од првих је била едукација наших младих волонтера који ће даље ширити причу о добровољном давалаштву крви међу својим вршњацима, широм популацијом, али и укључивати се у организацију активности.

Најављује у наредном периоду организацију обуке прве помоћи за организације али и шире грађанство, као и ученике, затим расподјелу хуманитарне помоћи и половне гардеробе, обилазак старијих грађана како би ослушнули њихове потребе….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here