Црногорско друштво за борбу против рака обиљежава 57 година рада

Црногорско друштво против рака

Друштво Црне Горе за борбу против рака, основано 1967. године, чији је први предсједник био покојни академик проф. др Љубомир Рашовић, прије 53 године, односно од 1 до 8. марта 1971. године, у Црној Гори први пут је организовало Недјељу борбе против рака, заједно са друштвима за борбу против ове болести Република бивше СФРЈ, саопштено је из ЦДПР-а.

Недјеља борбе против рака 1973. године била је посвећена проблему пушења и раку плућа први пут на овим просторима. Међутим, почетком деведесетих година прошлог вијека Друштво Црне Горе за борбу против рака, смрћу великог броја кадрова – ентузијаста, ратним окружењем, као и распадом бивше домовине – СФРЈ престало је да постоји.

– Стога ЦДПР, као насљедник и баштиник традиције старог Друштва, има задатак и да опомене и позове грађане/ке да поред наше сталне борбе против рака, треба заједно да учествујемо у томе и побиједимо опаку болест колико је то могуће – наводе у саопштењу из ове организације.

Осим подсјећања на 57 година од настанка и првих активности у борби против рака 1967 – 2024., задатак Друштва је да подстиче и координира активност чланова и активиста у борби за смањивање броја новообољелих од ове опаке болести.

– Истовремено, ЦДПР је као циљ поставило и смањење стопе смртности од рака у Црној Гори, као и подизање квалитета живота обољелих. Борба против пушења (један од главних, ако не и главни узрочник везан за настанак ове опаке болести) и поштовање Закона о ограничавању употребе дуванских производа (први је донесен на нашу иницијативу прије тачно двадесет година), такође један je од циљева ЦДПР-а – наведено је у саопштењу.

Поводом обиљежавања 57 година рада, Црногорско друштво за борбу против рака (ЦДПР) добило је на поклон рад „Жабљак и висине Црне Горе” црногорског умјетника Мића Благојевића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here