ЦРНА ГОРА УЗ ЦИЈЕЛИ СВИЈЕТ ИСПИСУЈЕ ИСТОРИЈУ НА “ЕКСПО 2020” ДУБАИ

Милиони људи широм свијета испратили су церемонију свечаног отварања „Еxpo 2020“ Дубаи која је одржана јуче поподне. У двосатном програму учествовало је више од хиљаду перформера, а причу која симболише значај удруживања људи у циљу стварања бољег свијета, употпунио је италијански, а планетарно популаран умјетник Андреа Бочели.

– Веома сам задовољан када видим резултат напорног рада нашег тима од претходних неколико мјесеци! Сви они који су на било који начин учествовали у припреми учешћа исказали су огромну љубав према Црној Гори и веома сам поносан што сам лично, а и са мјеста министра дио ове приче. Дубаи ће угостити цијели свијет како би се приказала моћ удруживања генијалних умова. Искуство које стекнемо током наредних шест мјесеци примјенићемо и на Црну Гору, довести туристе са нових тржишта, али и инвеститоре из цијелог свијета! –  рекао је министар економског развоја Јаков Милатовић.

Све оно о чему се причало мјесецима, па и годинама уназад синоћ је најављено кроз церемонију свечаног отварања Еxpo 2020. Организатори, али и учесници саме Изложбе показали су колико је важно поштовати историју и традицију, али наше дјеловање прилагодити будућности кроз развој технологије, унапређење људских ресурса и што је најважније поштовање планете као нашег јединог домаћина.

Дубаи је одавно препознат као мјесто гдје се бришу све разлике, а заједничка вриједност која обједињава све оне који ту бораве је жеља за бољим свијетом.

Павиљон Црне Горе смјештен је на углу двије променаде, у оквиру тематског дистрикта “Одрживост”. Сам Еxpo 2020 простор обухвата још двије под теме “Мобилност” и “Могућност”, а све то обједињено снажном поруком “Повезивање умова, стварање будућности”.

 Церемонији свечаног отварања  умјетници из Уједињених Арапских Емирата, али и цијелог свијета су  својим изразом дали допринос овом глобалном догађају. Уз доста симболике која је инспирацију нашла у историји, најављена је будућност какву је тешко и наслутити.

Посебне емоције о уједињавању свијета и значају садашњег тренутка изазвала је и званична пјесма Еxpo 2020 “Ово је наше вријеме”. И заиста, ако наредних шест мјесеци рефлектују оно што се могло синоћ видјети, ово је стварно наше вријеме!

Тим који ради на припреми учешћа, а на челу са мр Јаковом Милатовићем, показао је огромну посвећеност која је довела организације бројних активности, од којих ће неке тек бити реализоване. Радују се свим посјетиоцима, а пажљиво одабрани Информатори свакодневно ће свим посјетиоцима причати о нашој чудесној земљи и зашто смо одлучили да наступимо под слоганом “Благословени природом”.

Такав перформанс дао је сјајан увод за отварање павиљона свих земаља учесница и партнерских организација које од јутрос угошћавају прве посјетиоце.

У наредних 182 дана Црну Гору очекују бројне активности у Павиљону, али и у оквиру цијелог Еxpo 2020 изложбеног простора, попут организовања бизнис форума, презентација, културно-забавног програма, представљања туристичких и инвестиционих потенцијала…

Еxpo 2020 простор заузима више од 400 хектара (преко 600 фудбалских терена) и представља прави град будућности, у Дубаију који то већ јесте.

Сви који буду у прилици да посјете наш Павиљон моћи ће да осјете дух Црне Горе кроз интерактивне садржаје и комуникацију са домаћинима, а током шестомејсечне изложбе очекују се и бројни инвеститори којима ће бити представљени сви потенцијали наше земље, саопштено је из Владе Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here