Црна Гора на свјетској изложби – World Dog Show 2024

У Загребу је од 25. до 28. априла, у организацији Међународне кинолошке федерације (FCI) и Хрватског кинолошког савеза Загреб, одржана Свјетска излозба паса – World Dog Show 2024, најважнији и највећи међународни догађај у свијету кинологије и узгајивача паса. На манифестацији која је трајала четири дана и окупила је узгајиваче из 79 земаља и 163-оје кинолошких судија из цијелог свијета, учествовала је млада Новљанка Ивана Малавразић, једна од најбољих јуниор хендлерки у Црној Гори и региону.

Јуниор хендлинг (JH) је презентација и излагање паса по правилнику Кинолошког савеза до 18 година, то јест млађих од 19 година на дан финалног такмичења јуниор хендлинга, гдје се оцијењује способност хендлера у руковођењу пса, а не сам пас.

Црна Гора није имала свог представника на свјетској изложби до ове године, када је нашу земљу представљала Ивана Малавразић из Херцег Новог, иначе ученица четвртог разреда средње медицинске школе у Котору. Она је у конкуренцији 116 хендлера била у ужем избору од 30 јуниор хендлера од којих се бирало шест, али нажалост није се пласирала.

Ивану очекује Европско такмичење у Словенији у октобру, а следећа свјетска изложба ће бити одржати у Хелсинкију 2025. године.

На Свјетској изложби паса у Загребу посјетиоци су могли видјети скоро 25 000 паса и 400 раса, а за најљепшег пса на свијету проглашена женка афганистанског хрта из Чилеа, Заида, која иза себе има већ низ успјеха на сличним такмичењима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here