Читање је алат који покреће човјека, књига може промијенити живот

Савремени човјек је занемарио читање, јер је заборавио шта све оно може да донесе, те да читањем развијамо своје потенцијале и долазимо до мудрости, казао је синоћ професор и писац Ненад Гугл на тематској радионици „Зашто читати и како читати“ одржаној у великој сали Општине Херцег Нови у организацији Секретаријата за културу и образовање. Вечерас ће у Кући Ива Андрића бити организовано „Вече са Гуглом“, у оквиру којег ће бити промовисана његови романи „Велелепота секунде“ и „Умро сам у петак“.

Обично људи мисле да треба читати због културе, због књиге, али заправо треба да читамо због себе и развијања потенцијала које имамо у себи, казао је Гугл.

– Постоји једна прича о човеку који је имао повез преко очију и ставили су га у шуму. Када му је пријатељ рекао – скини повез, он је рекао – немам времена. Отприлике, савремени човек када каже да се живот толико убрзао да нема времена да чита, понаша се као овај човек. Јер, читање заправо омогућава да човјек добије на времену, да скине тај повез и да боље види, јер читање заправо убрзава све механизме које ми имамо унутар себе, механизме за одлучивање што нам, наравно, скраћује време. Тако да тежиште одговора на питање – зашто читати, можемо пребацити на човека, не на књигу. Обично људи мисле да треба читати због културе, због књиге, али ја бих волео да дам одговор на то питање да заправо треба да читамо због себе и развијања потенцијала које имамо у себи. Веома је битно и друго питање  – како читати. Ви можете читати на различите начине. Ви можете посматрати један текст или као информацију, или користити као извор знања, али најбоље је да уствари дођете до мудрости, или до предвиђања, поручио је Гугл.

Гугл наглашава да је веома битно и шта читати, и сматра да дио одговорности што млади избјегавају књиге сноси школа, те да би лектира требала бити савременија.

– Данас се доста чита. У кафићу, у превозу, на плажи људи гледају у телефоне – или гледају слике, или нешто читају. Међутим овде се отварају нова питања – шта људи читају? Савремена генерација је као и свака генерација; има оних који воле да читају и читају, и оних који не читају. Али, они који не читају, заправо не знају шта пропуштају. Ви можете да кажете да је нека књига скупа – колико она кошта, а заправо је право питање колико кошта да ви не прочитате ту књигу. Наравно да и школа можда има део одговорности зашто се данас не чита, јер многе лектире су превише „споре“ за савремену генерацију, неке ствари су се промениле. Дакле, ми имамо тик-ток, инстаграм, гугл и нормално је да је требало да се промени лектира. Дакле, требало је да буде „бржа“ лектира, да тако кажемо бржа радња, са истим квалитетом. Јер, ако сада гледате филм из 1950. године, неки најбољи, рецимо Хичкоков, он је „спор“ за нас, значи требало би да се то промени. Сада сусрећући се са „спорим“ књигама савремени читалац врло често, не говорим сад о озбиљном, него о неком младом читаоцу, доноси одлуку да не треба читати, да је то бесмислено губљење времена, што уопште није тачно.

Младима треба предочити бројне бенефите читања у разним сферама, истакао је Гугл, и указати да им књига може промијенити живот.  

Фото: професор и писац Ненад Гугл

Управо је циљ оваквих радионица да млади схвате да је читање у најужој вези са њима и њиховим животом. Они треба да схвате да не треба да читају због књиге или што им старији кажу да је лепо читати и лепо се изражавати, него треба да читају зато што књига може да им промени живот. Ви захваљујући књигама можете да побољшате своје финансијско стање, здравствено стање, међуљудске односе, начин размишљања, своју креативност. То су све бенефити читања, праве литературе и правог читања. Јер, ви подижете перформансе целе своје личности – од материјалног преко рационалног до емотивног и духовног. Зато треба читати, а то они не знају. Они мисле да треба да читају због оцене, или због неке културе, или због неке традиције, али ако им ми укажемо на то шта доноси читање, ако они схвате да су захваљујући књигама многи људи променили своје животе и постали врхунски хирурзи, бизнисмени, адвокати, спортисти или музичари захваљујући књигама које су им промениле живот. То је, дакле, један замајац који може сада да покрене читање, али није читање као читање битно, оно је само алат да би се људи покренули, истакао је Гугл.

„Вече са Гуглом“, у организацији Јавне установе културе „Херцег-Фест“ почеће вечерас (23. септембра) у 20:00 часова у Кући нобеловца Ива Андрића. О романима „Велелепота секунде“ и „Умро сам у петак“ говориће уредник „Бит издаваштва“ Хаџи Душан Милошевић и аутор.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here