„ЧИСТОЋА“ ЗА УЧЕНИКЕ ОРГАНИЗУЈЕ РАДИОНИЦЕ О РЕЦИКЛАЖИ И ЗАШТИТИ ПРИРОДНЕ СРЕДИНЕ

Ученици Подручног одјељења ОШ „Дашо Павичић“ у Суторини, данас су кроз занимљиву едукативну радионицу, учили о правилном одлагању отпада, рециклажи и заштити природне средине. Ријеч је о наставку пројекта који са основцима реализује предузеће „Чистоћа“ у намјери да младима подигне свијест о овој значајој теми.

Уз основце овог пута су у пројекат укључили и предшколце, па су најмлађи Новљани о заштити природне средине учили у октобру од Данијеле Булут и Радмиле Перовић, које одржавају едукативне радионице.

Радионица је интерактивног типа и прилагођена дјеци па коментаришу и износе мишљења и оно што су до сада научили, казала је Перовић.

-Тако је конципирана презентација да се смјењују фотографије, а дјеца могу да нам постављају питања. Они су по овом питању едуковани, што је за похвалу. Види се да се ради и са дјецом предшколског и школског узраста тако да знају и ко нам загађује планету, који су највећи проблеми, шта требамо да урадимо по том питању, како да као појединци допринесемо да отпада буде што мање и томе слично. Упознати су и са процесом рециклаже као и шта може да се рециклира, а знају и да је наше рециклажно двориште у Мељинама. Драго нам је да су информисани по том питању, истиче Перовић.

Едукацијом су за сада обухваћени ученици четвртог разреда основних школа, али планирају да раде и са осталим узрастима у наредном периоду, казала је Перовић која је са колегиницом Данијелом и осмислила радионицу.

-Дјеца су заинтересована, прича и презентација им држи пажњу. Радионица не траје дуго, од 40 минута до сат. Они се укључе у разговор и са нама подијеле шта су правили кући, шта су рециклирали и слично. Захвалила бих се свим директорицама школа што су прихватиле сарадњу и заиста се радовале што ће се дешавати нешто мимо уобичајене свакодневице у школи.

Задовољство посјетом представница Чистоћe и корисном едукативном радионицом, исказала је Марија Вучуровић, професорица разредне наставе.

-Ми имамо привилегију да се наша школа налази у веома лијепом природном амбијенту који ми користимо као учионицу на отвореном, ако нам то дозволе временски услови и наставни садржаји. Спроводимо разне активности, од ликовних радионица до огледних часова природе и друштва као и то да сакупљамо природни материјал који користимо као инструменте за наставу музичке културе. Организујемо шетње које су и здравственог и едукативног карактера, а из свих тих активности, наша дјеца имају јаснију слику о томе колико је битно да не загађујемо природну средину и да је чувамо. Онолико колико природу чувамо, толико ће нам она вратити, казала је учитељица Вучуровић.

Током октобра имали су, како Перовић прича, веома лијепо дружење са малишанимау вртићу. Овог мјесеца су почели са основцима. Прво су посјетили ОШ „Орјенски батаљон“ гдје су одржале радионице у два одјељења матичне школе као и у подручним одјељењима у Каменарима и Баошићима, тако да је било обухваћено око 100 дјеце. У матичној школи „Дашо Павичић“ радиле су са четири одјељења четвртог разреда а од њих добили и поклон – плакат који су израдили за Дан планете Земље, који су са задовољством изложили у дирекцији предузећа. Јуче су одржали радиницу за ученике два одјељења у Игалу, данас у Суторини а наредне недеље ће обићи ОШ „Милан Вуковић“ и ОШ „Илија Кишић“.

У наредном полугодишту планирају радионицу посвећену удомљавању паса.

-Овој теми ћемо се посветити с обзиром на то да је Чистоћа управља азилом. Уз тему удомљавања говорићемо и о одговорном власништву, најавила је Перовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here