Четврт вијека од почетка НАТО бомбардовања СРЈ

Фото: Архива РТЦГ

Данас се навршава 25 година од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије. Тим поводом представници Удружења бораца ратова од 1990. године Црне Горе положиће  вијенце на споменике палим борцимa и присуствоваће поменима жртвама агресије у храмовима Српске православне цркве.

Делегација Удружења ће положити вијенац на споменик палим борцима у касарни Војске Црне Горе у Даниловграду на коме је уписано има војника Саше Стајића из Београда погинулог у НАТО бомбардовању 24. марта 1999. године.

Из Удружења позивају највише носиоце црногорске власти на јединство у осуди тог ратног злочина без преседана у коме је погинуло 55 припадника Оружаних снага Југославије из Црне Горе и убијено седморо цивила током бомбардовања локација у Црној Гори, међу којима су и троје недужне дјеце из Мурина.

Подсјећају да су од 24. марта до 30. маја 1999. године НАТО бомбардери у Црној Гори гађали: касарну Војске Југославије у Даниловграду, војни аеродром у Голубовцима, касарну „Шипчаник“ Тузи, мост у Мурину, радарско-комуникацијски објекат Ратне морнарице на брду Обосник у Боки Которској, радарски систем на Црном рту код Сутомора и коту изнад тунела Белведер код објекта Радио Бара, рт Арзу код Херцег Новог и друге спорадичне мете.

-Жртве бомбардовања заслужују помен и правду па позивамо Скупштину Црне Горе да коначно, по хитном поступку, донесе општи акт о обештећењу породица убијених цивила и рањених лица у НАТО бомбардовању Мурина и других локација у Црној Гори, чиме би се уклонила њихова дискриминација која, на срамоту државе, траје двије и по деценије. Изостанак осуде бесправног НАТО бомбардовања СРЈ од стране Уједињених нација и текући застрашујући геноцид који Израел спроводи над палестинским народом у појасу Газе свједочи да је неизвјестан оправак те међународне организације од изузетног значаја за заштиту људских права и очување мира у свијету, наведено је у саопштењу Удружења бораца ратова од 1990. године које потписује Радан Николић.

Поручује и премијеру да се по питању стратегије националне безбједности и стратегије одбране стриктно придржава надлежности премијера, Устава и закона.

Годишњица од почетка НАТО бомбардовања биће обиљежена и у Херцег Новом под слоганом „Да се не заборави“.

Помени жртвама агресије биће служени у црквама Светог Архиђакона Стефана на Сушћепану (10.30) и Светог Архангела Михаила на Белависти (11.00) а од 18.00 сати  у дворани Парк биће отворена изложба фотографија, приказан документарни филм и приређен пригодан програм. Како је најављено, говориће, између осталих, предсједница Друштва српско руског пријатељства за Херцег Нови и Боку Гордана Стијепчић Булатовић, директор Удружења бораца ратова од 1990. година Радан Николић, као и мјештанин Мурина који је преживио бомбардовање.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here