ЦЕМИ: Европа сад са 24 мандата најјачи политички субјект

Центар за мониторинг и истраживање објавио је пројекције прелиминарних резултата парламентарних избора  на основу 99,9% обрађених бирачких мјеста у Црној Гори.

Према тим резултатима  Покрет Европа сад добио је подршку 25,6 % бирача што значи да ће имати 24 мандата, коалиција Заједно 23,2 % гласова или 21 мандат, За будућност Црне Горе 14, 7 % или 13 мандата, Храбро се броји  12, 5 % или 11 мандата, Бошњачка странка 7, 1 % или шест мандата, коалиција СНП –Демос  има 3,1 одсто освојених гласова или два мандата.

У државни парламент ће ући и Албански форум који је добио  1, 2%  гласова што значи два мандата, а Албанска алијанса и ХГИ освојиле су по један мандат.

На ивици цезуса остали су СДП (2,9) и Правда за све, Владимира Лепосавића.

Извршна директорица Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) Ана Ненезић саопштила је да након обрађених преко 99 одсто бирачких мјеста и листића нема значајнијих измјена у односу на податке од недјеље вече.

-Промјена је само један више мандат за Покрет Европа сад (ПЕС), један мање за Демократску партији социјалиста (ДПС), док је Социјалистичка народна партија (СНП) са 3,1 одсто гласова успјела да остане изнад прага, истакла је Ана Ненезић.

Она је гостујућу у Бојама јутра на Телевизији Вијести нагласила да то нису коначни резултати и да их може објавити само Државна изборна комисија.

Координатор у Центру за мониторинг и истраживање Огњен Митровић гостујући у Јутарњем програму ТВЦГ казао је да су ови избори донијели промјену те да је ПЕС сада и званично најјачи политички субјект.

Он каже да су избори августа 2020. године били историјски, јер су значили промјене, али додаје да смо и у ове изборе ушли као историјске уз одређену неизвјесност.

-На питање да ли ћемо добит стабилну владу која ће трајати четири године није лако одговорити и неће бити лако формирати једну такву владу, казао је Митровић.

Подсјећа и да смо је ово најнижа излазност од увођење вишестраначја, дошло је каже до одређеног засиђења.

-Дошло је и до разочарања бирачког тијела у Црној Гори, али на излазност је утицао и термин одржавања избора на почетку саме туристичке сезоне па је један број грађана ван мјеста гдје гласају, казао је Митровић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here