ЦДПР ДУЖЕ ОД ПОЛА ВИЈЕКА У БОРБИ ПРОТИВ РАКА

Црногорско друштво за борбу против рака (ЦДПР) обиљежава 55. година од оснивања.  Подсјећање на 18. фебруар 1967. године и учинак Друштва уједно је и позив грађанима да им се придруже у заједничкој борби против опаке болести.

– Први предсједник Друштва био је академик Љубомир Рашовић, потпредсједници др Никола Ивовић и Мило Краљ, а секретар др Петар Мартиновић. Управни одбор су сачињавали угледни интелектуалци и јавне личности тога времена (љекари, правници, економисти, писци, политичари, културњаци међу којима др Бато Пешић, Чедо Шћеповић, др Бећко Лакић и многи други).

Радиолошки институт који је постао специјализована установа за лијечење обољелих од рака почео је да се ради исте, 1967. године. Данас је то нова, савремена и одлично опремљена установа – Клиника за онкологију Клиничког центра Црне Горе, која опслужује пацијенте како из цијеле Црне Горе, тако према потреби и оне из региона.

Друштво је још прије 51. годину, од 1. до 8. марта 1971. године, у Црној Гори први пут организовало Недјељу борбе против рака, заједно са сличним организацијама бивше СФРЈ. Такође треба нагласити да је

– Први пут на овим просторима 1973. године Недјеља борбе против рака била је посвећена проблему пушења и раку плућа.  Друштво је имало одличну сарадњу са Црвеним крстом Црне Горе и Југославије. Почетком деведесетих година двадесетог вјека Друштво је смрћу великог броја кадрова – ентузијаста, ратним окружењем, као и распадом бивше домовине – СФРЈ престало да постоји.

Наставак традиције и активности везује се за Црногорско друштво за борбу против рака (ЦДПР), које је основано 5. новембра 2001. године.

– У остваривању свеобухватне борбе против рака задатак ЦДПР-а је да подстиче и координира активност чланова у борби за смањивање броја новообољелих од ове опаке болести. Истовремено ЦДПР је као циљ поставило и смањење стопе смртности од рака у Црној Гори, као и подизање квалитета живота обољелих. Борба против пушења, један од главних, ако не и главни узрочник везан за настанак ове опаке болести и поштовање Закона о ограничавању употребе дуванских производа, који је донесен на нашу иницијативу прије осамнаест година, је такође један од циљева ЦДПР-а.

Како истичу у саопштењу, надају се да је њихова активност и борба претходних педесет пет година утицала да се Црном Гором шири идеја хуманости и пружања помоћи обољелима од опаке, али данас ипак изљечиве болести.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here