ЦБЦГ: Обрачун затезне камате

Централна банка Црне Горе

Од 1. априла почиње примјена одредбе Одлуке о адекватности капитала кредитних институција којом се утврђују услови и правила за ступање дужника у статус неиспуњавања обавеза, чиме се уводе посебна правила рачунања, односно бројања дана кашњења у испуњавању обавеза дужника, подсјећају из Централне банке Црне Горе.

-Примјена нових правила за ступање дужника у статус неиспуњења обавеза имаће утицај на регулаторни третман појединих изложености, док ће се рачунање дана кашњења у отплати обавеза према банкама и обрачун затезне камате за кашњење, у складу са Законом о облигационим односима, вршити на исти начин као и прије примјене наведене регулативе”, прецизирају из врховне монетарне институције.

ЦБЦГ наводи да је спровела више анализа како би оцијенила спремност банака да почне примјену нове регулативе, као и анализу утицаја на ниво неквалитетних кредита.

-На основу података достављених од стране кредитних институција, очекивани утицај примјене нових правила на ниво неквалитетних кредита неће имати материјалан значај”, истичу у саопштењу.

Из ЦБЦГ такође наводе да је Одлука о адекватности капитала кредитних институција дио новог регулаторног оквира који је у примјени од 1. јануара прошле године и у потпуности је усклађен са релевантним регулаторним оквиром Европске уније.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here