Будва успјешно предала финалну апликацију за Европску пријестоницу културе 2028

Будва је у року и стриктно према пропозицијама Европске уније јуче успјешно предала финалну апликацију за Европску пријестоницу културе 2028. године. Послије прошлогодишњег уласка у финале кандидатуре „Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе“, ово је нови велики успјех за Будву, Боку, али и цијелу Црну Гору, који значајно доприноси побољшању међународних односа и угледа у свијету.

Предсједник Скупштине општине Будва Никола Јовановић је овим поводом изразио велико задовољство што је Будва квалитетно, отворено и партиципативно спровела кандидатуру и коначно, успјешно предала веома захтјевну Апликацију ЕУ комисији за титулу Европске пријестонице културе.

-Једини начин да се апликација квалитетно уради и благовремено преда, те да се у Бриселу побиједи, био је да институције и ванинституционална сцена покажу заједништво и квалитетно и интензивно сарађују, стриктно у складу са ЕУ пропозицијама кандидатуре, поштујући закон. То смо сви заједно и успјели, казао је Јовановић.

Захвалиo се грађанима, умјетницима, ствараоцима у култури, експертима, организацијама и институцијама које су, несебично и предано радећи, учествовале у изради апликације, а посебно запосленима у Општини Будва на немјерљивом доприносу у овом најважнијем пројекту културе.

-Заједно смо успјели и заједништво је кључ успјеха ове јединствене кандидатуре. Посебно се захваљујем предсједнику Црне Горе Јакову Милатовићу, предсједнику Владе Црне Горе Дритану Абазовићу и министарки културе и медија Црне Горе Маши Влаовић, који су снажно подржали овај пројекат од националног значаја, наводи он.

Покретач и координатор кандидатуре „Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе“ Душан Каличанин је поводом предаје финалне апликације је казао да је ово је велики тренутак за Будву, Боку и Црну Гору.

-Показали смо озбиљност и зрелост и успјели сви заједно да предамо квалитетну финалну апликацију за највећи пројекат Европске Уније у култури. Ово што смо постигли, партнерства која смо успоставили, пројекти које смо покренули, већ значајно доприносе развоју међународних односа и угледа државе у свијету, унапређењу односа са Европском унијом, развоју културе, ванинституционалне сцене, креативних индустрија и привреде, као и квалитета живота грађана Будве, Боке и читаве Црне Горе, истакао је он.

Каличанин се захвалио Општини Будва, општинама Боке и свим поменутим институцијама и водећим личностима Црне Горе на континуалној и искреној подршци.

-Захвалност дугујемо и свим културним и умјетничким институцијама и ванинституционалној сцени, невладиним организацијама и појединцима без чије енергије, жеље, знања и воље ова кандидатура и улазак у финале не би били могући. Њихови напори, бројне трибине, конференције и грађанске иницијативе и све што је до сада учињено дају нам за право да верујемо да идемо на побједу у Бриселу, казао је Каличанин.

Посјета делегације ЕУ панела независних културних експерата се очекује 14. Септембра, а апликација се брани у Бриселу 19. септембра. Коначна одлука о носиоцу титуле Европске пријестонице културе за 2028. годину биће јавно саопштена у Бриселу 20. септембра.

Предаји финалне апликације поред представника Општине Будва, присуствовали су представници групе грађана из свих општина Боке која је покренула и води кандидатуру, бројних партнерских НВО и институција.

Јавност је позвана да путем званичног сајта www.budvaboka2028.me  прати, укључи се и подржи црногорску кандидатуру која је повезујући стотине организација, појединаца и институција из земље и свијета, ушла у финале и налази се на корак до побједе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here