БОРОВИНИЋ БОЈОВИЋ: ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ХПВ ИНФЕКЦИЈЕ У СЕПТЕМБРУ

Превенција карцинома грлића материце кроз вакцинацију против ХПВ инфекције у Црној Гори још увијек није започета, иако је од доношења одлуке прошло двије године, чуло се на едукативном састанку на тему вакцинације против хуманог папилома вируса у Црној Гори.

Како је саопштено из Министарства здравља, састанак су организовали Институт за јавно здравље и часопис “Медикал”(Medical).

Према ријечима министарке здравља др Јелене Боровинић Бојовић, један од разлога што овај важан превентивни програм није започет јесте пандемија КОВИД-19, али и недовољна посвећеност претходних доносиоца одлука.

– Захваљујући преданом раду тима стручњака и здравствених професионалаца, уз пуну подршку Министарства здравља, обезбиједили смо предуслове да вакцинација почне у септембру ове године. У међувремену, здравствени систем ће, уз координацију Института за јавно здравље Црне Горе, спровести све неопходне активности за почетак имунизације – казала је она.

Циљ и овог програма је превенција оболијевања од карцинома грлића материце или откривање болести у раној фази када је могућност изљечења значајно већа. Још једном позивам све жене да обављају редовне превентивне прегледе, а родитеље да искористе могућност  и на вријеме заштите своје дјевојчице тако што ће их вакцинисати вакцином против ХПВ вируса.

– Данас имамо вакцину против веома честе и веома тешке малигне болести каква је карцином грлића материце. Овај карцином је, према подацима Националног регистра, четврти по учесталости оболијевања и умирања од малигних болести међу женама у Црној Гори, не рачунајући немеланомске туморе коже – наводи др Боровинић Бојовић.

Препорука свих јавно-здравствених ауторитета у свијету је да је за контролу тј. постепено смањење оболијевања и умирања од карцинома грлића материце неопходно системско и свеобухватно спровођење одређених активности. Прије свега, јачање Националног регистра за малигне неоплазме ради квалитетног и правовременог прикупљања података о оболијевању и умирању од малигних болести, како би се адекватно усмјеравала здравствена политика у овој области, уводиле јавно-здравствене интервенције и вршила њихова евалуација. Неопходан је и континурани рад на промоцији здравља, укључујући едукативне активности, као и подстицање жена на самоиницијативни редован одлазак на гинеколошке прегледе.

Поред тога, веома је важно успостављање организованог системског скрининг програма за рано откривање карцинома грлића материце и ХПВ вакцинација, поручила је министарка на састанку.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here