БОРОВИНИЋ БОЈОВИЋ: РЕЗУЛТАТИ ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА ТОКОМ 2021. ГОДИНЕ

У обраћању  министарке здравља, др Јелене Боровинић Бојовић, поводом годишњице рада Владе Црне Горе наведени су резултати – од нула вакцина и нула вакцинисаних до око милион и три стотине  хиљада обезбијеђених доза вакцина и близу 60 одсто пунољетних, који су имунизовани. Увелико се даје и трећа доза. То је први и најважнији резултат вашег здравственог система у посљедњих годину, казала је др Јелена Боровинић Бојовић:

– Од укупног броја заражених корона вирусом, опоравило се 98, 5 одсто грађана. Увели смо Националну дигиталну COVID потврду и до краја ове године очекујемо да се придружимо ЕУ дигиталној COVID потврди.

Ове године пратимо и надзиремо епидемију за шта смо добили похвалу и предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лејен током њене посјете ИЈЗЦГ. Током цијеле прошле године урађено је само 130 хиљада тестова, а до данас смо премашили и 700 хиљада, дакле – око шест пута више, навела је Боровинић Бојовић.

Она истиче да су залихе кисеоника у Клиничком центру  троструко увећане.  Осим вакцина, у континуитету  најсавременију терапију против КOVID 19 инфекције коју је одобрила Агенција за љекове и медицинска средства.

За разлику од прошлогодишњих затворених болница, ове године све здравствене установе раде пуним капацитетом.

– За мање од годину, технички смо повезали Вашег изабраног доктора са специјалистима који вам требају. На лицу мјеста, након прегледа код специјалисте, добијате све неопходне термине. Стижете брже до својих љекара.

Приводе се крају преговори о коначном смањењу цијена љекова у Црној Гори па више нећете тражити од пријатеља да Вам купују оно што Вам треба у земљама окружења, сматра Боровинић Бојовић.

Министарство здравља је обезбиједило  преко 20 милиона донација од стратешких партнера и то од САД, ЕУ и, у оквиру ње, Њемачке.

– Обезбиједили смо милион и двије стотине  хиљада еура за скенер и ангио салу у КЦЦГ. Највећа здравствена установа је добила и своју PCR лабораторију са чак два апарата. Само за годину, у КЦЦГ је уложено преко два милиона еура. Не мислимо само на Подгорицу. Напротив.

Реновира се више домова здравља и болница широм земље. Имају своје јединице хитне помоћи, а ускоро очекујемо да исто обезбиједимо становницима Шавника, Плужина и Гусиња.

Поново је покренут скрининг програм за превенцију малигних болести.

Први пут у историји здравственог система, врши се акредитација лабораторија и мапирање здравственог система. ИЈЗЦГ је раније акредитовао PCR налазе који је сада признају у цијелом свијету. Самостално ћемо радити и препознавање мутација вируса, наводи Боровинић Бојовић.

Први пут у историји здравства у једној години одобрене су 263 специјализације и 79 ужих специјализација.

– Остварена је сарадња са угледним њемачким Институтом Роберт Кох и договорено је усавршавање наших љекара у Берлину и Паризу.

Такође, први пут у историји здравствени ситем Црне Горе учествовао је на свјетском здравственом самиту у Берлину.

У зависности од усвајања буџета, најављено је коначно повећање плата љекарима и средњем медицинском кадру за 30 одсто од 1. јануара 2022. године.

У најкраћем: током једне једине седмице, у Црној Гори се пружи преко 150 хиљада различитих здравствених услуга – од прегледа до пријема и операција. Моје колеге имају дубок наклон и захвалност на таквој преданости, саопштила је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here