БОРОВИНИЋ БОЈОВИЋ: ИНСТИТУТ И БОЛНИЦА СУ ВАЖАН СЕГМЕНТ СИСТЕМА ЗДРАВСТВА

Институт „Др Симо Милошевић“ и Болница Мељине су веома важан сегмент здравственог система, не само када су у питању болнички третмани већ и када је ријеч о здравственом  туризму на којем Црна Гора као туристичка земља мора максимално да ради и да се посвети, казала је за РТХН министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић. Министарка је јуче била у Херцег Новом, том приликом обишла Институт и састала се са директором те установе др Савом Марићем. Како је истакла, разговарали су о пост ковид програму који почиње у марту у Институту али и о разним другим садржајима  које планирају у Игалу. Боровинић Бојовић је казала и да нема коначног рјешења за Болницу Мељине док се не оконча судски спор који држава води са Атлас групом. Сматра да Болница мора да врати сврху коју је имала а то је установа која може да одговори потребама грађана и туриста. Поручила је да ће се, док буде обављала функцију министарке, максимално залагати да се Институт и болница ојачају и да се посебна пажња посвети тим институцијама.

Министарство здравља је за пост ковид програм  Институту Игало опредијелило милион еура, на шта је Влада недавно дала сагласност.

-То  је веома важан пројекат, расписан је јавни позив и очекујемо почетком марта долазак првих пацијената у оквиру пост ковид програма. Право да се јаве на јавни позив имају сви пацијенти који су дуже од мјесец били на болничком лијечењу и који су користили неинвазивну или инвазивну венталицију као терапијски протокол. Процјене су да је око 12 000 пацијената лијечено  у свим болницама, 2000 њих припада тој најтежој категорији и они ће први добити могућност коришћења постковид програма. Наравно, наша је интенција да сви остали пацијенти који су имали тешке клиничке слике буду рехабилитовани на прави начин и користе услуге терапија у Институту Игало. Постковид синдром ће у будућности морати да се ријешава не само у ЦГ него и шире и сигурна сам да ће много пацијената, нажалост, имати потребу за постковид рехабилитацијом. Захваљујући доброј сарадњи са Институтом Игало омогућили смо да први пацијенти почну да долазе и користе овај третман, казала је министарка.

Подсјетила је да је статус Болнице комплексан проблем, који тражи мултиресорско рјешавање.

-Три министарства су заједнички приступили рјешавању проблема, постоји судски спор који мора бити ријешен како би се рјешавали остали проблеми,  Влада је читаво вријеме премошћавала проблем уплаћујући средства како би болница функционисала али ми сматрамо да болница мора да  врати онај основни смисао који је некада имала, а то је једна озбиљна регионална болница која има важну сврху и функцију, не само за грађане овог региона него и шире као туристички центар, као болница која може да одговори потребама грађана и туриста. Имамо неке договоре како би се тај проблем могао ријешити али до окончања судског процеса ми круцијално не можемо до краја то да завршимо. Очекујемо да ће се сада, након промјене тужилачког савјета, ти процеси убрзати, казала је др Боровинић Бојовић.

Она је истакла да је КЦЦГ расположен, као и раније,  да помогне кадар Болнице како би се сви процеси тамо одвијали несметано.

-Последња ковид криза показала је колико је важно улагати у здравствени систем и раднике и колико је благовремена едукација битна. Дефицит здравственог кадра није само у Црној Гори  него и у свијету, казала је Боровинић Бојовић и истакла да као министарка здравља поздравља идеју  о отварању одељења средње медицинске школе у ХН мада, како је поручила,  не жели да се мијеша у надлежности Министарства просвјете.

Директор Института Игало др Саво Марић казао је да је министарка Боровинић Бојовић упозната са свим проблемима те да се заједно труде да нађу рјешење за превазилажење проблема.

-Трудимо се да идемо корак по корак, не бјежимо од проблема, али није све у нашим рукама. Добро је што имамо и жељу шире заједнице да нам помогне у томе, мислим да ћемо успјети. Пост ковид програм је жеља Владе и министарке да нам помогне у ситуацији и у најтежем периоду у последњих 10 година. Милион еура ће бити исплаћиван са доласком група пацијената. Упоредо се рјешава и проблем са дугом према Југобанци који је као камен који носимо око врата, али имамо обећање и министарстава и Владе да ће нам помоћи, казао је др Марић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here