Борачке организације ОБНОР–а Херцег Новог и Котора положиле вијенце на спомен обиљежје Битке на Сутјесци

Организације, које чувају традиције народноослободилачке борбе из Другог свјетског рата, ОБНОР 1941-1945 Херцег Нови и ОБНОР – Kотор, организовале су посјету Тјентишту и споменичком комплексу битке на Сутјесци, поводом 80 година од ове битке.

Подсјетимо, да су 15. јуна 1943. године партизанске јединице извршиле пробој кроз обруч окупаторских снага у такозваној Петој непријатељској офанзиви, коју су Њемци звали операција „Шварц“ – црно. Операција „Шварц“ је започела 15. маја, а јединице НОВЈ су водиле одлучујуће борбе између 27. маја и 15. јуна 1943. године, на широком простору између ријека Пиве и Сутјеске. До 31 маја седам бригада народноослободилачке војске – Југославије учествовало је у борби пред далеко надмоћнијим непријатељем, Пробијање непријатељског обруча преко набујале ријеке Сутјеске, код Тјентишта, извршила је I Пролетерска дивизија, подсјећају из Пресс служба ОБНОР Херцег Нови.

– Циљ ове ратне операције је био у разбијању отпора, како затеченог, тако и будућег, ради чврстог посједовања залеђа јадрана, што је посебно имало значаја наступањем савезничких снага у Средоземљу. Операција “Шварц” је била наставак операција “Вајс 1”  и “Вајс 2”, бијело, чишћење терена од побуњеничких  већ добро организованих у јединице партизанских снага.

Рачуна се да су окупаторске јединице бројале 120.000 војника, са чак 8 њемачких дивизија, а уз њих су у мањем броју биле италијанске, бугарске, усташке и четничке јединице. С друге стране, војска НОВЈ је имала 22.000 бораца и далеко слабије наоружана. У овој борби на Сутјесци погинуло је 7300 партизана, више од трећине укупног броја партизанских бораца, а у заједничкој гробници су земни остаци њих 3101. У борби је погинуло 597 жена, међу којима је била и Даница Томашевић, једна од новљанских Пет Даница.

Иако је била тешка и неравноправна борба НОВЈ са непријатељским јединицама, које су имале подршку артиљерије и авијације, задивљујуће је да је морал партизана био изузетно висок, нико се није предао, дезертирао. Зато је Сутјеска симбол највеће борбе за слободу, части и моралне чврстине.

Новско-которска посјета у знак обиљежавања пробоја и окончања велике битке, ОБНОР и СУБНОР, положили су цвијеће на спомен костурницу. У исто вријеме, у посјети споменичком комплексу на Тјентишту су биле и групе из Македоније, Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске, саопштено је из Пресс службе ОБНОР Херцег Нови.

На повратку је посјећена Kорићка јама, код Билеће. Представници ОБНОР-а и УБНОР-а су положили цвијеће уз спомен обиљежје уз јаму. У Kорићку јаму су током 1941 године усташе убиле и бациле у њу 130 Срба.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here