„Бокешко срце“ плијени љубављу и љепотом

Пета интернационална смотра моде „Бокешко срце“ синоћ је на препуној тврђави Форте маре окупила дизајнере из Данске, Русије, Велике Британије, Сјеверне Македоније и Црне Горе, а бројна публика је уживала у разноврсним колекцијама које су одисале традицијом, али и духом модерног времена и зрачиле женственошћу.

Ревију је отворила заједничка колекција Новљанки Ане Ковачевић која је каријеру градила у Јужноафричкој републици, и Весне Кривокапић чије је име познато на модној сцени Копенхагена.

Њихова колекција је инспирисана познатом легендом о три сореле, објаснила је за РТ ХН Ана Ковачевић.

-Прије двије године када смо одрадиле последњу заједничку колекцију хтјеле смо да ово буде нешто из нашег мјеста, нека бајка или нешто слично потпуно необично и одлучиле смо се за три сореле. Мислим да је то занимљиво не само за наш град , већ и за цијелу Црну Гору. Публика је била стварно фантастична, и сви су били узбуђени због цијеле те приче коју смо направили. Тема је била „Tre sorelle“; прво су изашле дјевојчице које је затим повела мајка, онда су дошли модели и на крају последња сестра од те три сореле, која је радила гоблен и чекала свог драгог, који никада није дошао. Дуго смо спремале ову колекцију. Рамбо Амадеус нам је дао 30 килограма хекланих ствари од његових фанова, морала сам све ручно да радим, да их посебно стављам на те материјале, тако да је требало једно два-три мјесеца да се одради десет хаљина.

Други пут је дио „Бокешког срца“ велико име из свијета моде – Марина Бановић, која је премијерно у Херцег Новом представила дио колекције са Паришке недеље моде.

-Ја сам учествовала на првој модној ревији, тако да сам знала шта ме очекује, да ће данас да буде топло и да ће да буде поприлична фрка у бекстејџу, али заиста се исплати доћи и бити гост Херцег Новог и свих ових предивних људи који ово организују великим бокешким срцем. Дио колекције коју смо видјели вечерас је приказана у Паризу, на „Paris fashion week“-у пред пандемију, и ја сам је себично чувала. Црна Гора је није видјела до вечерас, а комплетну колекцију ће видјети 26. августа, тако да је ово претпремијера. Ова колекција није комерцијална, није продајна. Она је изложбена и рађена је на један специфичан начин, а све тканине су прикупљане годинама. Jедан дио тканине припада мојој породици – ону конопљу од које су рађени мантили је ткала моја бака, а остало је годинама брижљиво прикупљано из цијеле регије. Видјели смо цвијеће, руже које су из регије Хас – Сјеверозапана Албанија и Косово. Видјели смо конопљу и лан из Србије, видјели смо везове на оној конопљи који су национални мотив са црногорског националног костима, тако да је вечерас од мог срца на прави начин за „Бокешко срце“ просто упакована једна регија, и хтјела сам да то претпремијерно прикажем овдје, поручила је Бановић.

Поклоницима моде у Херцег Новом младалачке, лепршаве моделе представила и једна од најпознатијих македонских дизајнерки Биљана Каран, која је учествовала на бројним ревијама у региону и широм свијета. Њен модни атеље постоји већ 20 година у Скопљу, са подружницом у Солуну, гдје Каран наставља да ствара своје уникатне креације.
-Оно што сам жељела постићи дизајнирајући ову колекцију је створити посебну врсту љепоте, чији је циљ да траје, уљепшава и ствара нове тренутке и успомене изнова, тако да у сваком тренутку чини срећним онога који их носи, поручила је Каран.

Дизајнерка из Русије Ана Суевалова, која већ дуже живи и ради у Баошићу, представила се колекцијом која, кроз линије и тканине, преноси причу љубави, сјећањима и љепоти једне епохе.

-Покушала сам да реконструишем осјећај женствене елеганције са почетка 19. вијека модерним тканинама сачуваним у духу времена. У стварању ове колекције жељела сам да омогућим свакој жени која је носи да се осјећа софистицирано, величанствено, аристократски. Одјећа наглашава индивидуалност надопуњујући сваку доб, дајући беспрекорност држању и покрету, казала је о својим креацијама Суевалова.

Из Велике Британије је стигла необична колекција Нине Науздал која за РТ ХН каже да је уживала, као и сви посјетиоци, у овој невјероватној ноћи.

-Колекције радим сваких пола године, за неке хаљине су потребни мјесеци да би се израдиле, зависи од комада до комада, али сви су ручно рађени у Уједињеном краљевству и сваки модел који сам вечерас приказала је уникатан, а инспирисани су разним мотивима – од путовање, преко људи до умјетности што се, по мом мишљењу, види по томе што су хаљине „живе“. Црна Гора има дивне манекенке и задовољство ми је што су носиле моју колекцију. Манифестација је „порасла“ и, као и све у животу; ако радиш више постаје боље и боље и више уживаш у томе. Сматрам да је вечерас све било врхунски, једно заиста предивно вече. Сарадња са организаторкама је сјајна, зато сам се и вратила. Весна и Ана су невјероватне особе и не бих могла да тражим ништа више. Веома су професионалне, веома гостољубиве и све што су урадиле од прошли пут када сам била до сада је једноставно перфектно, истакла је Науздал.

И овога пута је, у оквиру „Бокешког срца“ одабрана најљепша манекенка, а по одлуци жирија та титула је припала Васи Милојевић, којој је ленту предала Владана Лепетић. Васе ће Црну Гору представљати на овогодишњем такмичењу за Мис модел свијета у Дубаију.

-Једва чекам да се представим у Дубаију, као и да на најбољи могући начин представим свој град и земљу. Знам да ће тамо бити многи интернационални модели, да се представља пуно земаља и да се, осим љепоте, представља и култура земље из које долазимо. Оно што ја носим у себи, а што је новско, су море и планине.

Роберт Граматиков, модел агент и национални директорза више интернационалних избора за мис и моделе, регионални директор за Македонију, Црну Гору Србију и Босну и Херцеговину, са 20 година искуства у моделинг бизнису, поручио је да је увијек задовољство доћи у прелијепи Херцег Нови и Црну Гору.

-Прије три године смо на овој манифестацији почели да бирамо дјевојку која ће представљати Црну Гору на избору за Мис модел свијета, и тада смо изабрали Владану Лепетић, а сада честитам Васи надам се да ће заблистати у Дубаију и представити Црну Гору у најбољем свијетлу, казао је Граматиков, захваливши Весни Кривокапић и њеном тиму за одличну организацију догађаја, као и Општини Херцег Нови на подршци.

Модним дизајнеркама је захвалнице уручио главни администратор Општине Херцег Нови Ненад Ђорђевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here