Бока и море као инспирација за израду сувенира

Чланице НВО Маре Маре у оквиру пројекта Стари занати чувари културне баштине, користећи технике старих заната, израђују занимљиве и маштовите сувенире које асоцирају на море, Херцег Нови и Боку. Бајковите рибе као да су изашле из Дизнијевих цртаних филмова, колоритне торбе и врећице које могу имати различите намјене, али и оне пуњене лавандом, букмаркери, футроле за наочаре, дио су домишљате колекције сувенира које већ други мјесец израђују креативне учеснице радионица.

Сам материјал, изглед и физичке карактеристике сувенира на неки начин су сублимат поднебља које презентује и представља одраз традиције, културе, историјске и материјалне баштине Боке и Црне Горе.

Учесница радионице Станка Радошевић каже да до сада никада није израђивала сувенире и да јој је зато изазовно да на „задате” теме и по унапријед датим шемама прави поетичне рибе. Кројила је и шила торбе и врећице, хеклала апликације, али и везла мотиве на букмаркерима.

-За мене је ово велико искуство, јер ми све врсте ручног рада представљају задовољство и инспирацију,  истиче Станка.

Како је казала водитељка радионице Ирена Чоловић основна, али не и једина идеја водиља било је море и приморски мотиви.

-Предмете које смо израдиле у досадашњим радионицама користећи технике веза, шивења и хеклања, сада уклапамо, комбинујемо и надограђујемо како би добиле допадљив сувенир, објашњава Чоловић.

Сувенире израђене у оквиру пројекта Стари занати чувари културне баштине, публика ће моћи да види на изложби која ће бити организована половином марта.

Пројекат „Стари занати чувари културне баштине” имплементира се у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану ReLOaD2, који финансира Европска унија, а који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП). У Црној Гори ReLOaD2 се реализује у партнерству са 15 локалних самоуправа, подијељених у пет кластера међу којима је „Coastal Mates” који чине општине Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here